U Srbiji nema krize za bogate: Raste prodaja “mercedesa”, nakita, skupih aranžmana…

Dodajte komentar

Dok većina Srba razmišlja kako da skrpi kraj s krajem, prodavci luksuzne robe zadovoljno trljaju ruke. Automobili, nakit, garderoba i basnoslovno skupa putovanja dobro se prodaju, a prodavci kažu da nisu strepeli od krize jer se “ono najskuplje u Srbiji uvek prvo proda”. U 2011. prodato je 516 “mercedesa” (od kojih je najskuplji S500 – 150.000 eura), brzo su rasprodati „samsung“ 3D televizori od 524.999 dinara, dok je jedan Beograđanin dao 68.000 eura da bi na devet dana rezervisao malo grčko ostrvo.

U Srbiji je u 2011. prodato: 488 “audija”, 402 BMW-a i 516 „mercedesa”

Profili kupaca su razni, od doktora i advokata do internet stručnjaka i ljudi iz diplomatskog kora. Ipak, najskupoceniji od luksuznih modela obično prvo odu u ruke biznismena, sportista i političara, otkrivaju nam prodavci. Ovi poslednji nikada ne štede kada je reč o njihovoj lepšoj polovini.

– Od 2009, kada je proglašena svetska ekonomska kriza, naša kompanija je dostigla veliki procvat i obrt u prodaji. Prošle godine prodali smo neke od najskupljih komada: prstenje „lumier“ u 18-karatnom zlatu sa brilijantima od 437.900 dinara i druge komade prstena „nautilus“ koji koštaju 291.400 dinara i više – kažu u prodavnici nakita “Frey Wille”.

Sociolozi smatraju da je stanje na tržištu zapravo slika i prilika srpskog društva kakvo postoji već godinama unazad. Polarizacija na izuzetno bogate sa jedne i siromašne građane sa druge strane, s izuzetkom malobrojne srednje klase, učinila je da se i prodavci oslanjaju na srpsko pravilo prodaje: “uvek se prvo pazare najjeftinije i najskuplje stvari”.

– Srednja klasa počela je da izumire još pre 30 godina, pa se desilo da su mnogi koji su bili gore, otišli dole i time uvećavali siromašni sloj. S druge strane, dolaskom stranih firmi pojavilo se više mogućnosti za bolje plaćene poslove, a do kojih opet mogu doći samo sposobni i obrazovani pojedinci koji se potom svrstavaju u višu klasu – priča sociološkinja Jelena Petrović-Desnica.
Ona ne spori i da se mnoge stvari kupuju samo radi prestiža jer, kako kaže, nema drugog razloga da neko jaknu ili haljinu plati hiljade evra. To ne poriču ni u luksuznim prodavnicama “XYZ Premium Fashion Store”, gde su u toku prošle godine ispražnjene sve zalihe skupocenih “armani” jakni.

– Naši klijenti su pre svega osobe koje prate događanja na glavnim pozornicama mode, koje žele da se istaknu svojom odećom, odnosno koje odećom iskazuju status u društvu. Zato je i raspon profesija naših klijenata širok, a među njima su mahom sportisti, estradne ličnosti i biznismeni – dodaju u “XYZ Premium Fashion Store”.

izvor: Blic.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *