MMF: Ekonomija Crne Gore u 2012 biće na nuli

Dodajte komentar

Ekonomija Crne Gore ove godine neće rasti, biće na nuli predvidjanja su Medjunarodnog monetarnog fonda.

Šef misije MMF-a Gervin Bel  kao razlog tome navodi više faktora prvenstveno slabljenje ekonomske aktivnosti i teško međunarodno okruženje.

MMF nakon višednevne analize crnogorske ekonomije Vladi preporučuje smanjenje javnog duga, povećanje poreza kao i broja zaposlenih i zarada u javnom sektoru.

Bel vidi prostor za povećanje stopa kod svih poreza.

“Crna Gora ima najnižu stopu poreza u regionu od 9%, najniža  vam je i stopa PDV-a od 17 odsto“, kazao je Bel.

Vlada po riječima ministra finansija Milorada Katnića nije spremna da prihvati sve preporuke MMF-a zbog efekata koje bi to moglo da proizvede.

Vlada neće prihvatiti povećanje poreza na dobit i dohodak jer bi to moglo da ugrozi konkurentnost i poslati loš signal investitorima.

Kada je u pitanju smanjivanje rashoda, u Vladi su saglasni da je potrošnja visoka i da se na tome i radi.

„Smanjivanje zarada i broja zaposlenih je osjetljivo pitanje jer je povezano sa fiskalnim i socijalnim efektima i tu treba biti oprezan“ poručio je Katnić.

Aktiviranje državnih  garancija neće dovesti do rebalansa budžeta, ali svakako do njegovog preispitivanja hoće. To će biti i predmet analize ministarstva finansija, kaže Katnić.

„Formalno nije neophodno ali ali ako imamo dodatne troškove usled aktiviranja garancija, onda je suštinski u krajnjem neophodno uraditi rebalans budžeta“, saopštio je Katnić.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *