Cijena avio-karte do Beograda trebalo bi da bude oko 50 eura

Dodajte komentar

Povratna avionska karta od Beograda do Tivta ili Podgorice mogla bi da košta između 50 i 60 eura i to je, prema analizi koju smo napravili, apsolutno izvodljivo, rekao je predsjednik Upravnog odbora Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore Nikola Stankov.

Prosečna cijena karte na tim linijama, kako podsjeća beogradski “Blic”, iznosi 136 eura, a promotivna, koja se daje uglavnom van turističke sezone, 99 eura. 

Avio-saobraćaj na ovoj relaciji realno pada, čak 30 odsto od 2008. godine. Putnici sve teže plaćaju skupe kart U strukturi povratne karte na relaciji od Beograda do Podgorice ili Tivta, 29 odsto zauzima cijena koštanja karte, a 71 odsto odlazi na takse”, kaže Stankov.

On predlaže da se napravi sporazum između „Jat ervejza“ i „Montenegro erlajnza“ i aerodroma u Srbiji i Crnoj Gori da se takse za državljane dvije zemlje smanje.

“Treba reorganizovati red letjenja i u toku ljetnje sezone uvesti avio-most. Mislim da bi interesovanje bilo takvo da bi sigurno čak 15-17 polijetanja u toku dana iz Beograda i ka njemu moglo da se radi u letnjem periodu”.

Stankov napominje da putnici avio-kompanijama plaćaju taksu na gorivo i rizik od terorizma čija je cijena jednaka cijeni tarife, kao i taksu za uslugu izdavanja avio-karte, koju gotovo niko više ne naplaćuje.

“Takođe, putnici aerodromima plaćaju taksu za putnički servis i opet još jednu sigurnosnu taksu. Ove takse se mogu drastično smanjiti, a neke i ukinuti, a da na osnovu povećanja broja putnika i aerodromi i avio-kompanije dobro zarade”, rekao je Stankov za Blic.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *