Lukšić – Bel: Crna Gora uradila više od drugih zemalja

Dodajte komentar

Crna Gora sprovela je veliki broj reformi i uradila je više od drugih zemalja na planu stabilizacije budžeta, strukturnih reformi i unapređenja poslovnog ambijenta, zajednička je ocjena sa sastanaka predsjednika Vlade Igora Lukšića sa šefom misije MMF-a za Crnu Goru, Gervinom Belom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim ekonomskim temama sa posebnim fokusom na dalje mjere u cilju obezbjeđivanja dugoročne konkuretnosti crnogorske ekonomije.

„Ono što možemo da konstatujemo, nakon završene misije, je da su spoljno okruženje i dešavanja na međunarodnom tržištu i eurozoni uticala na dešavanja u crnogorskoj ekonomiji. Uprkos ovim izazovima, mi vidimo progres na planu budžetske i finansijske konsolidacije i u dr. oblastima, a u zaključcima misije daćemo preporuke kako da se nosite sa njima. Crna Gora ima dobru bazu i posjeduje veliki potencijal i na vama je da nastavite sa politikama koje će taj potencijal staviti u funkciju obezbjeđenja dugoročnog rasta i konkurentnosti ekonomije“ – istakao je Bel.

Predsjednik Lukšić je istakao da u uslovima poremećaja na međunarodnom tržištu, Crna Gora preduzela sve neophodne mjere i nastavila sa reformskim procesima.

„Vjerujem da smo na pravi način odgovorili izazovima ekonomske današnjice i uradili puno na planu uspostavljanja unutrašnje finansijske stabilizacije. Odgovorno smo pristupili rješavanju problema sa kojima se ekonomija suočila u sektoru industrije i donijeli nepopularne i teške odluke, ali koje su dugoročno gledano u funkciji daljeg rasta i razvoja“ – saopštio je Lukšić.

Predsjednik je istakao da Vlada Crne Gore ostaje privržena poltikama koje će iskoristiti naše prirodne potencijale i diverzifikavati našu ekonomiju.

Zajednički je ocijeneno da je kontinuitet strukturnih reformi, unapređenje poslovnog ambijenta i konsolidacija javnih finansija, naročito u periodu ekonomskih poremećaja, uslov  povećanja produktivnosti i konkurentnosti svakog ekonomskog sistema.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *