Kako banke koriste zajmove ECB-a?

Dodajte komentar

Neke velike evropske banke koriste jeftine kredite Evropske centralne banke (ECB) kako bi se distancirale od novih problema u finansijskoj industriji koji bi se mogli pojaviti u nekim zemljama eurozone.

Banke, među kojima su Barclays, Lloyds, Crédit Agricole i KBC su kroz svoje podružnice u Španiji, Portugalu, Grčkoj i Irskoj posudile milijarde eura iz EBC-ovog trogodišnjeg programa. Cilj im je učiniti lokalne podružnice finansijski samostalnijima, piše Wall Street Journal.

Bankari i stručne osobe tvrde da time nastoje ograničiti izloženost matične banke u slučaju pogoršanja stanja u lokalnim ekonomijama njihovih podružnica. Takođe će biti lakše presjeći veze s podružnicama u, ekstremnom, slučaju da neka od zemalja napusti eurozonu.

ECB daje jeftine trogodišnje kredite kako bi izbjegla katastrofalnu nelikvidnost evropskih banaka, koje su isključene s tradicionalnih izvora finansiranja, te imaju problema s vraćanjem dugova.

Čak 11% od 530 milijardi eura koliko su banke prošle sedmice posudile od ECB-a, bi se moglo iskoristiti kao zamjena za finansiranje lokalnih banaka od strane matične banke.

U dva vala jeftinih zajmova – prvi u decembru i drugi prošle nedjelje – s kamatnom stopom od 1 posto, je bilo koja banka bazirana u eurozoni ili koja se lokalno inkorporirala, mogla posuditi neograničene iznose. U decembru su 523 banke posudile 489 milijardi eura, a prošle sedmice je 800 banaka posudilo 530 milijardi.

Drugi cilj ECB-a je bio da banke iskoriste taj novac kako bi ga posudile evropskim vladama, kompanijama i građanima. Pitanje što će banke napraviti s posuđenim novcem se pojavilo kao ključna nesigurnost vezana uz program zajmova. Banke sredstva mogu iskoristiti kako god žele.

U nekim su slučajevima banke-kćeri u zemljama koje su u krizi same posuđivale novac od ECB-a. Na taj način su banke-majke smanjiti iznose kojima finansiraju svakodnevno poslovanje tih banaka.

To ima barem dvije prednosti. Kao prvo, kamatna stopa od 1% je puno niža od one po kojoj bi banke, posebno one iz Grške, Portugala i Irske, mogle posuditi novac na svojim matičnim tržištima.

Još je važnije, kažu analitičari, to što se matične banke mogu distancirati od podružnica koje su u krizi. Neke su velike banke zabrinute da će teško izvući novac koji ulažu u svoje podružnice u slučaju raspada eurozone ili ako odluče zatvoriti lokalnu podružnicu. Banke poput francuskog Crédit Agricolea su već posudile više od 10 milijardi dolara svojim perifernim podružnicama kako bi ove opstale. Druge banke već zatvaraju podružnice i prodaju imovinu, a krediti ECB-a im omogućavaju da u međuvremenu jeftino finansiraju poslovanje.

Stručnjaci kažu da nije jasno s kakvim bi se obavezama banke suočile ako njihove podružnice ne bi mogle vratiti dugove ECB-u.

izvor: bankamagazine.hr

Vezani članci:  Standard & Poor’s: Banke neće moći da vraćaju zajmove ECB

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *