Barclays-ova preporuka ulagačima: Povlačite novac iz Hrvatske u Ukrajinu ili Litvaniju

Dodajte komentar

Novac kojim ste kreditirali Hrvatsku prebacite u Ukrajinu ili druge zemlje srednjeistočne Evrope, poput Litvanije. Preporučila je to britanska banka Barclays svojim klijentima jer su njezini analitičari nakon posjete Zagrebu uvjereni da hrvatska Vlada nije učinila dovoljno da izbjegne pad kreditnog rejtinga iz investicijskog u kategoriju ”junk”, piše Novi list.

”Nakon sastanaka u Zagrebu mislimo da je realno da će Hrvatska u martu izgubiti postojeći investicijski rejting”, upozoravaju ulagače u hrvatske obveznice iz banke koja je generalni sponzor Premier lige.

Ipak, ističu da ne vjeruju da će pad kreditnog rejtinga za Hrvatsku imati iste posljedice kao u Mađarskoj. Naime, nakon sniženja rejtinga, mađarska valuta je u januaru zabilježila istorijski pad, a kamate na obveznice su u jednom danu rasle i za pola postotnog poena i sredinom januara iznosile su 11,3 posto.

Napominju i to da je agencija Fitch dala Hrvatskoj još malo vremena da pokaže spremnost na strukturne reforme, te ističu da je najveći problem to što je Vlada u budžetu za ovu godinu izabrala pravi smjer, ali da su promjene koje on donosi premalo i da su spore.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *