Prevoznici u Srpskoj bojkotuju pumpe

Dodajte komentar

Autoprijevoznici i taksisti u Republici Srpskoj sutra neće sipati gorivo na benzinskim pumpama u RS-u kako bi upozorili na neprihvatljivo visoke cijene naftnih derivata.

Ovaj vid jednodnevnog bojkota dogovorili su na sastanku održanom 2. marta, ogorčeni zbog činjenice da je cijena goriva prešla 2,5 marake i rekordna je u postratnom periodu.

Ukazuju na monopolističko ponašanje naftaša i potpunu nerentabilnost prijevozničke djelatnosti.

Predsjednik Udruženja prijevoznika u RS-u za unutrašnji i međunarodni transport Nikola Grbić tvrdi da im je to jedino preostalo, jer je oko 2.100 prijevoznika s preko 3.600 kamiona, već dovedeno „na rub propasti“.
Umjesto da zarade, „prevoze“ samo gubitke.

“Nemamo nikakve šanse da povećamo cijenu prijevoza, jer nećemo imati kupce. Dovedeni smo u situaciju da gasimo autoprijevozničku djelatnost, gasimo kamione i da ne radimo. A šta onda“, pita se Grbić.

Podršku su dobili i od taksista, jer zbog visoke cijene gorive ni oni, kako kažu, nemaju zarade.

I oni su izračunali da im više od 35 posto dnevnog pazara odlazi na kupovinu goriva.

Predsjednik Udruženja banjalučkih taksista Dragan Purišić kaže da se u svako vozilo dnevno natoči oko 30 maraka goriva. Ukupno imaju 265 vozila, pa će tako jednodnevni bojkot taksista napraviti štetu benzinskim pumpama u iznosu od 8.000 maraka.

“Mi cijenu našeg rada stalno smanjujemo, a cijena goriva se stalno povećava. Cijelu zimu smo radili s cijenom na koju je bilo 30 posto popusta, a više ne može izdržati poskupljenje goriva“, kategoričan je Purišić.

Iako su bili pozvani sastanku se 2. marta nisu odazvali naftni distributeri.
Prijevoznici stoga ne isključuju ni blokadu saobraćajnica, jer niko ne može potvrditi da neće doći do novog poskupljenja goriva u RS-u.

izvor: indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *