Privrednici Srbije: Kandidatura – više novca i razvojnih projekata

Dodajte komentar

Srbija će na osnovu statusa kandidata za prijem u EU moći da dobije više novca iz evropskih fondova i realizuje veći broj projekata, a početak integracije najbolji je signal investitorima da je naša zemlja ekonomski relevantna, ocenili su u izjavama Tanjugu državni zvaničnici, privrednici i ekonomisti.

‘To je pozitivna i dobra vest – istakao je u izjavi Tanjugu ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izražavajući očekivanje da će Srbija prave efekte te odluke materijalizovati u narednom periodu, korišćenjem evropskih fondova i prilivom novih investicija.

Odluka EU u ekonomskom smislu pokazuje da je Srbija stabilna zemlja koja vodi jasnu politiku, da je sigurna za strane investicije i sve investitore koji dolaze iz EU, ocenio je Ćirić.

Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović ukazao je da EU sada pravi programski ciklus za period od 2014. do 2020. izrazivši očekivanje da će naša zemlja u tom razdoblju završiti pregovore, postati punopravan član Unije i imati mogućnosti da značajno utiče na visinu sredstava koja će biti alocirana.

Prema rečima Vesovića, očekuje se da će EU opredeliti sredstva veća od 14 milijardi evra za sve zemlje potencijalne kandidate ili države kandidate i s obzirom na to da njih nema mnogo, Srbija će verovatno moći od 2014. godine da koristi mnogo obimnija sredstva, za veći broj projekata iz više oblasti.
Generalni direktor “Telekoma Srbija” Branko Radujko izjavio je Tanjugu da je dobijanje statusa kandidata odlična vest, i ekonomski i politički, a znači lakšu poziciju za našu privredu na tržištu EU. Radujko smatra da u pogledu poslovnog ambijenta i uopšte stanja domaće ekonomije, treba očekivati lakši pristup globalnom finansijskom tržištu i tržištu kapitala.
Dobijanje statusa kandidata je svakako najvažnija vest za Srbiju, ali će veoma pozitivno odjeknuti i u široj međunarodnoj zajednici, jer je, između ostalog, demonstrirala političku zrelost i na osnovu rezultata, kroz dijalog sa Prištinom, doprinela političkoj i ukupnoj stabilnosti regiona, izjavio je ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.
Status kandidata direktno će uticati na podizanje ugleda i bezbednost Srbije, na unapređenje kvaliteta i standarda života gradjana i najvažnije, na smanjenje rizika poslovanja i makroekonomsku, pravnu i političku stabilnost zemlje, smatra predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.
Ekonomista Dragan Đuričin ističe da je dobijanje statusa kandidata, najbolji signal investitorima, postojećim, ali i budućim, da je Srbija ekonomski relevantna zemlja i veliko ohrabrenje gradjanima da ne samo geografski, već i koncepcijski, pripripadaju Evropi.
Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić izjavio je , povodom dobijanja statusa kandidata za EU, da će Srbija na dugi rok dobiti jako puno, precizirajući da možemo kao država očekivati jeftinije zajmove, pristupe fondovima i pomoć Unije.
izvor: blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *