Skupština dala zeleno svijetlo Vladi da preuzme dugove KAP-a

Dodajte komentar

Skupština Crne Gore podržala je odluku Vlade da  preuzme 22 miliona eura duga Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) prema Dojče banci.

Za je glasalo 48, protiv 13 dok je uzdržano bilo 13 poslanika.

Dugovi KAP-a prema Dojče, OTP i VTB banci iznose nešto preko 130 miliona eura i za taj iznos država je dala garancije. Ukupni dugovi fabrike iznose oko 350 miliona eura.Katnić: Bez izvora energije nema opstanka KAP-a

Ministar finansija Milorad Katnić tvrdi da je  KAP od izgradnje do danas bio dio političkih odluka,a najmanje ekonomskog planiranja.Međutim i sad kao i tada Kap je neodrživ bez izvora električne energije.

“Kap bez izvora energije nema budućnost ako ona nije na teret kao trošak EPCG ili građana”, kazao je Katnić.

On podsjeća da KAP ne bi 2009 opstao da nije bilo državnih garancija.

U SDP nemaju dilema bar kad je u pitanju ugovor sa Rusima koji se   mora raskinuti.

“Drugi korak  je da se uradi revizija poslovanja od 2005, angažuje strani menadžent koji će da upravlja KAP-om  i riješi pitanje napajanje energije ali ne na štetu EPCG”,kazao je Damir Šehović iz SDP-a.

Opozicija: Krivac za KAP  je Milo Đukanović

U opoziciji tvrde da je glavni krivac za trenutno stanje u Kombinatu aluminijuma korupcija prilikom privatizacije tog preduzeća 2005 godine i ljudi koji su učestvovali u tom procesu.

“Glavni krivac za KAP je bivši premijer i lider DPS-a Milo Djukanović i ministar vanjskih poslova Milan Roćen i oni prvo trebaju da odgovaraju ako mislimo da ova fabrika nastavi da radi”, precizan je bio lider NOVE Andrija Mandić.

Iz SNP-a isistiraju da  Tužilaštvo udje u KAP i da se individualizuje odgovornost.

“Bez političkih promjena i nove Vlade nema rješavanja sudbine Kombinata”,kazao je Alaksandar DamjanoviĆ iz SNP-a.

U PZP-u predlažu da se uradi revizija poslovanja KAP-a uz učešće Parlamenta kako bi se država spasila od nepoštenih dugova Rusa.

“Nemojte plaćati dugove KAP-a,stisnite petlju i dokažite korupciju. Bolje da mi njih prvo optužimo za nepoštovanje ugovora nego da oni nas tuže “, predložio je lider PZP-a Nebojša Medojević.

Po mišljenju ministra  Katnića predlog PZP-a je opasan i neodgovoran po državu.

“Državne garancije se moraju platiti jer su to međunarodne obaveze.Ako se to ne desi ugrozili bi svoj ugled. U buduće ne bi postojao nijedan kreditor koji bi nam htio dati novac što nije dobro ni za državu ni za građane”, kazao je Katnić.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *