Erste grupa smanjila gubitke u 2011.

Dodajte komentar

Erste grupa je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit nakon manjinskih interesa od 254,1 milion eura, u usporedbi s gubitkom od 1,494 milijarde eura u prethodnom tromjesečju, saopštili su danas iz te austrijske banke.

Zahvaljujući pozitivnim rezultatima iz tog kvartala, u cijeloj prošloj godini smanjen je neto gubitak nakon manjinskih interesa na 718,9 miliona eura.

U 2010. godini je Erste banka poslovala s dobiti od 878,7 miliona eura.
Neto zarada od kamata u prošloj godini porasla je 2,4 posto, na 5,57 milijardi eura, dok su prihodi od neto naknada i provizija pasli su 3 posto, na 1,79 milijardi eura.

Ukupna aktiva porasla je u prošloj godini za 2,1 posto na 210 milijardi eura, pri čemu su depoziti klijenata porasli 1,6 posto, na 118,9 milijardi eura.

„Povratkom na profitabilno poslovanje u četvrtom tromjesečju dokazali smo da naš poslovni model – banka za građane i korporativne klijente u istočnom dijelu Evropske unije, funkcionira čak i kada ekonomski uslovi ostaju izazovni. U cijeloj 2011. godini, neto dobit je porasla u gotovo svim zemljama“, rekao je izvršni direktor banke Andreas Treichl.

U ovoj godini u Erste banci na većini svojih glavnih tržišta očekuju privredni rast, iako sporiji nego u 2011., zbog lošijih izgleda za eurozonu. Pad BDP-a u 2011. Očekuju samo za Mađarsku i Hrvatsku.

Neto dobit Erste banke u Hrvatskoj u prošloj je godini porasla 6,8 miliona eura ili 18,6% na 43,5 miliona, saopštili su iz banke.

izvor: banka.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *