Banke pozajmile 529,5 milijardi eura od ECB-a

Dodajte komentar

Evropske banke  zadužile su se dodatnih 529,5 milijardi evra na drugoj aukciji jeftinih trogodišnjih zajmova Evropske centralne banke (ECB) koja je održana danas.

Ta suma mnogo je viša nego su tržišta očekivala, što budi nadu da će porasti kreditni plasmani prema kompanijama dok bi troškovi zaduživanja država trebali i dalje da se smanjuju.

Ukupno 800 banaka pozajmilo je novac na aukciji, nasuprot 523, koliko ih je učestvovalo na aukciji u decembru kada su se banke zadužile za 489 milijardi evra, objavio je ECB.

 Zajmovi s rokom vraćanja do čak tri godine poslednji su pokušaj ECB-a da suzbije dužničku krizu u evrozoni. Čelnik ECB-a Mario Draghi nakon aukcije u decembru kazao da je zahvaljujući tom  instrumentu izbegnuta izrazitija nestašica kredita.

U ECB-u se nadaju da će vrlo jeftini, dugoročni zajmovi u neograničenim iznosima doneti velku koristi privredi evrozone, pri čemu izdvajaju jačanje poverenja u banke, ublažavanje pretnje nestašice kredita i podsticanje banaka na kupovinu italijanskih i španskih državnih obveznica.

Zajmovi su dodijeljeni uz kamatu koja se izračunava kao prosek ECB-ovih referentnih kamatnih stopa na nedeljnim operacijama refinansiranja u naredne tri godine. Trenutno ona iznosi rekordno niskih 1,0 posto. Banke mogu kredite da otplate u celosti ili delimično kad god zažele nakon što prođe prvih godinu dana. Dužne su takođe da ponude instrumente osiguranja naplate, a to su obično obveznice ili druge hartije od vrednosti kojima se može trgovati.

izvor: kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *