Uhvatili su Goldman Sachs, na redu je Deutsche Bank?

Dodajte komentar

Pre gotovo tri godine američko tržište nekretnina izazvalo je krizu u čitavom finasijskom svetu. Krivci se još traže, a američko pravosuđe se sve više bavi i poslovanjem Deutsche Banke.

Pored američkih, upravo je Deutsche Bank bila jedna od najznačajnijih finansijskih institucija u poslovanju s kreditima za nekretnine američkih građana.

Najveća nemačka banka je kao snabdevač upravljala nad više od milion nekretnina u SAD-u i kod mnogih su krediti doveli do prisilnog oduzimanja imovine. Zbog te krize su opustele čitave gradske četvrti, a napuštene nekretnine sada trunu i propadaju. Opštine i bivši vlasnici se još uvek bore protiv toga i pokušavaju da tuže nadležne banke.

Lawrence White, profesor ekonomije na New York University, objašnjava da i institucionalni ulagači, dakle penzioni fondovi ili sindikati koji su investirali svoj novac, pokušavaju na sve strane sudskim putem od banaka da dobiju odštetu. I protiv Deutsche Bank se vodi istraga u čitavom nizu gradova i saveznih država SAD-a. Ali profesor upozorava:

– Ovi postupci traju beskonačno dugo. Čak i kad ne bi dolazili novi slučajevi, još uvek se ne bi okončao postupak i u procesima starima dve, tri godine.

“Pas čuvar” Wall Streeta već reži

Pored ovih sudskih tužbi, najveću nemačku finansijsku kuću je pod lupu stavio i američki ured za nadzor finansijskog poslovanja SEC jer postoji opravdana sumnja da je Deutsche Bank, kao i neke druge bamle, svesno formirala pakete obveznica od bezvrednih hipoteka i prodavao ih investitorima koji nisu ništa o tome znali. Zbog sličnog posla je investiciona kuća Goldman Sachs pre dve godine već morala da platiti 550 miliona dolara odštete. Goldman Sachs je “kreirao” takav paket bezvrednog sadržaja i nazvao ga Abacus.

Profesor White ukazuje da je to bilo i gore od prevare:

– Ono što investitori nisu znali jeste da je neko treći, hedge-fond menadžer John Pauluson, učestvovao u odabiru tih bezvrednih kredita kako bi se on i njegov fond na burzi kladili protiv Abacusa.

Ali i Deutsche Banka je imala svoj Abacus. Njen, gotovo identičan finansijski proizvod se zvao Start i lako bi se moglo dogoditi da i Deutsche Bank zadesi slična sudbina kao i Goldman Sachs. Yves Smith, finansijska savetnica kod Aurora Advisors u New Yorku i autor bloga “naked capitalism”, zapravo se čudi zašto se SEC još čak nije zvanično izjasnio o poslovanju nemačke banke. Ona ne može da veruje da nema dokaza da u Deutsche Bank nisu znali kakvo smeće zaista prodaju.

“Ako su uhvatili Goldman Sachs, uhvatiće i Deutsche Bank”

Neverica je utoliko veća što se zna da je za nemačku kuću na investicionim poslovima radio Greg Lippman, u međuvremenu na loš glas izašao kao najveći brbljavac na Wall Streetu. Gotovo je nemoguće da negde nije ostavljen dokaz da su u banci znali da varaju ulagače.

– Ako su uhvatili Goldman Sachs, onda će uhvatiti i Deutsche Bank – ako to doista žele –  uverena je Yves Smith. Ona smatra glupošću i sva pisanja nemačke štampe da je Deutsche Bank bio veštiji u čitavom poslovanju i uverena je da je jedini razlog što se ne vodi postupak protiv Deutsche Banka – Robert Khuzami.

Upravo on, naime, vodi istražni postupak američke institucije za nadzor poslovanja, a vodio je i pravni sektor Deutsche Banka u ključnom razdoblju, od 2004. do 2009.

– Da nije tako Deutsche Bank bi verojatno bila prva strana banka koja bi bila na redu za kaznu – uverena je Smith.

S druge strane, čak ni iznos od pola milijarde dolara Deutsche Bank neće baciti na kolena, kao što nije uništio ni Goldman Sachs. Obično ne dolazi do većih kazni u sporovima sa SEC-om – ne zato što ova institucija to ne želi, nego zato jer ona nema ni vremena niti sposobnosti da vodi takve gigantske slučajeve.

izvor: kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *