HSBC zaradila 17 milijardi dolara

Dodajte komentar

Najveća britanska i evropska banka HSBC saopštila je da je prošle godine ostvarila neto profit od gotovo 17 milijardi dolara.

Rast je ostvaren jer je privredni rast u Aziji i drugim tržištima u razvoju nadoknadio gubitke izazvane dužničkom krizom u evrozoni, kao i troškove povezane sa napuštanjem američkog tržišta.

U saopštenju se navodi da je profit 2011. porastao za 28 odsto na 16,8 milijardi dolara (12,5 milijardi evra) u odnosu na prethodnu godinu, kada je iznosio 13,2 milijarde dolara.

Izvršni direktor banke Stjuart Guliver rekao je da je “2011. bila godina velikog napretka za HSBC. Dobro smo poslovali na tržištima koja se brzo razvijaju i ostvarili smo rekordnu godinu u oblasti komercijalnog bankarstva. Zadovoljan sam našim napretkom, ali ima još mnogo da se radi i ostajemo fokusirani na ispunjavanje svojih ciljeva”.

Banka, osnovana u Hong Kongu i Šangaju 1865, najavila je prošle godine obimne mjere smanjenja troškova, uključujući plan da do 2013. uštedi do 3,5 milijardi dolara i ukine 30.000 radnih mjesta širom svijeta.

HSBC je navela da je profit prije oporezivanja prošle godine porastao na 21,9 milijardi dolara, što je u skladu sa očekivanjima analitičara.

“U Aziji, na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi smo u 2011. ostvarili značajan napredak u razvoju poslovanja sa potrošačima uz izloženost riziku koju je podržao odbor banke”, navela je banka.

“U Evropi i SAD koncentrisali smo se na podršku našoj osnovnoj bazi klijenata i usluge trgovanja, uz smanjenje izloženosti riziku u finansijskom sektoru. Takođe smo ostvarili značajan dalji napredak u gašenju poslovanja u SAD”, navodi se u saopštenju HSBC.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *