BRIKS hoće na čelo Svjetske Banke umjesto SAD

Dodajte komentar

Zemlje BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) spremne su da predlože svog kandidata za novog predsednika Svetske banke (SB).

Brazilski ministar finansija Gvido Mantega je rekao da dosadašnje neformalno pravilo, na osnovu koga čelnika SB predlažu SAD, treba promeniti i na tu funkciju izabrati stručno lice, a ne predstavnika koji bi bio izabran po nacionalnoj pripadnosti.

“Izbor kandidata za šefa SB treba da se zasniva na zaslugama, a ne na nacionalnosti, precizirao je Mantega tokom zasedanja ministara finansija i šefova centralnih banaka G20, prenele su agencije.

Članice SB bi do 23. marta trebalo da predlože kandidate za novog predsednika SB, a izbor novog čelnika te organizacije predviđen je tokom aprila.

Sadašnji čelnik te međunarodne finansijske organizacije SB,Amerikanac Robert Zelik, najavio da će se krajem juna povući sa dužnosti koju obavlja već pet godina.

Prema tradiciji koja važi još od kraja Drugog svetskog rata, predsednika Svetske banke predlažu SAD, dok evropske zemlje daju šefa Međunarodnog monetarnog fonda.

„Sada je došlo vreme da se prekine tradicija po kojoj su položaje šefova SB i MMF delili SAD i Evropa i mi ovoga puta treba da se saglasimo oko zajedničkog kandidata“, izjavio je ministar finansija Južnoafričke Republike Parvin Gordan.

Kao mogući kandidati za novog predsednika SB za sada se pominju ekonomski savetnik predsednika SAD Lari Samers i aktuelna američka državna sekretarka Hilari Klinton koja je, međutim, izjavila da je ta funkcija ne interesuje.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *