Bankari se ugrađivali u kredite

Dodajte komentar

Krediti koje su crnogorske banke u periodu kreditnog buma, na časnu riječ i ne vodeći računa o kolateralima, odobravale crnogorskim tajkunima dolaze na naplatu, o čemu svjedoči nedavno uveden stečaj u kompaniju Vektra Montenegro, vlasnika Dragana Brkovića, zbog duga od 21 milion mađarskoj OTP banci.

I ostalih pet Brkovićevih kompanija je pred stečajem, a ovaj biznismen ima ukupan dug prema OTP, NLB i Hipo banci od 220 miliona eura.

Za to je založio kompaniju koja vrijedi 83 miliona eura i porodično manje na Farmacima.

Andrija Mandić predsjednik Nove srpske demokratije NOVA smatra da je takvo poslovanje banaka rezultat korupcije koja je duboko zašla u sve pore crnogorskog društva, te da će doći dan kad će korumpirani bankari stati pred lice tužilaštva i pravne države, kada to Crna Gora jednom postane.

“Da Crna Gora ima profesionalno tužilaštvo, ono bi se već pozabavilo korupcijom u bankama, jer je očigledno da su neke menadžerske strukture u bankama u dosluhu sa pojedinim klijentima, jer je nezamislivo da preduzeća koje ne raspolažu imovinom, ni programom dobiju kredit od po stotinak miliona eura, a neki domaćin ne može da dobije nekoliko stotina eura da pokrene mali biznis“, smatra Mandić.

On je istakao da su pojedine banke u Crnoj Gori na čelu, menadžerskim strukturama i kreditnim odborima imale ljude sklone korupciji, što je nakon kreditnog buma iz 2006. i 2007. godine rezultiralo smanjenom kreditnom sposobnošću banaka.

Mandić tvrdi da je postojanje korupcije u bankarskom sektoru lako utvrditi ukoliko ce uporede primanja koja su ta lica imala na svojim pozicijama sa imovinom kojom raspolažu, koja je, tvrdi, mnogo veća nego što je realno.

Nijedna banka nije željela da komentariše to što je polovinu loših kredita koji se ne vraćaju majkama crnogorskih banaka odobreno biznismenima pred bankrotom.

“Udruženje banka ne raspolaže informacijama koje tražite, pa ne možemo odgovoriti na pitanja“, kazao je Danu generalni sekretar Udruženja banaka Mirko Radonjić.

Banke su odlučile da se i te kako obračunaju sa Brkovićem, a slično očekuje i Pantomarket.

Biznismen Dragan Brković duguje trima bankama ukupno 220 miliona eura, zašta je založio svoju ličnu i imovinu članica Vektra grupe.

Dugovanja Panta Vučurovića procjenjuju ce na preko 200 miliona, zašta je založio kompletnu svoju i imovinu još šest firmi u kojima je akcionar i koje je opteretio sa oko 150 miliona eura, oko čega se spori sa manjinskim akcionarima u PKB-u, gdje je vlasnik 80 odsto preduzeća. Pod hipotekom Pantovih kredita je 65 objekata i zemljišta u Kumboru, Kamenarima, Đenovićima, Nemiloj.

izvor: CdM.me/Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *