Montegroerlajnz dužan Aerodromima 10, Jugopetrolu 1,6 miliona eura

Dodajte komentar

Dug Montenegroerlajnza prema Aerodromima i Jugopetrolu povećao se u 2012.godini za 444 hiljada eura, odnosno 350 hiljada eura, pišu dnevne novine “Dan”.

Tako sada nacionalni avioprevoznik, kako je kazao predsjednik odbora Milovan Đuričković, njima duguje blizu deset miliona eura, dok je ukupan dug Jugopetrolu 1,6 miliona.

– Dug Montenegroerlajnza je porastao i sada nam duguju 9,335 miliona eura. Dug se odnosi na pet miliona eura neplaćenih, tj.neprenesenih aerodromskih sredstava na osnovu putničke nadoknade za aerodromski servis i 4,3 miliona po osnovu neplaćenog servisa za opsluživanje aviona, rekao je Đuričković “Danu” i dodao da se najveći dio potraživanja odnosi na prošlu godinu.

Tako nacionalni avio-prevonik nastavlja višegodišnju praksu poslovanja sa minusom i neplaćanja obaveza ka kompanijama kojima duguje višemilionske dugove. Prije dvije godine završili su sa minusom od 3,680 miliona eura, a godinu prije te 3,985 miliona eura. Prema posljednjem reviorskom izvještaju Montenegroerlajnz je u 2010.dugovao, pred Aerodromima i Jugopetrolu, Agenciji za kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore 4 miliona, aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu 634 hiljade, Lovćen siguranju 580 hiljada…

To je ukupno za 2010. 15 miliona eura.

Vladea je prošle sedmice usvojila plan privatizacije, među kojima je i privatizovanje Montenegroerlajnza, u kojem država imao 99 odsto vlasničkog  udjela. To će biti drugi pokušaj privatizovanja Montegroerlajnza, s tim šo će ovog puta najvjerovatnije biti ponuđen paket akcija, piše “Dan”.

Za njegovu privatizaciju navodno je zainteresovan Turkiš erlajnz, koji želi da proširi poslovanje na Balkan.

Montenegroerlajnz je u aprilu dobio državnu garanciju za kreditne aranžmane u iznosu od 9,6 miliona eura. Garancija je izdata na kredite sa grejs periodom od dvije godine i rokom otplate šest godina.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *