Buffettov recept za uspjeh: Jeftino kupi robu, skupo prodaj brend

Dodajte komentar

Iz posljednjeg pisma koje je američki milijarder i vlasnik Berkshire Hathawaya Warren Buffettposlao svojim dioničarima vidljivo je kojim se načelom ovaj investicijski mag vodio tokom duge i uspješne karijere. Zapravo je njegov recept vrlo jednostavan: kupite jeftinu robu, stvorite brend oko nje, prodajte je za više novca.

“Kupuj robu, prodaj brend”, jednostavna je formula za poslovni uspjeh koju je otkrio svojim dioničarima.

Objasnio je kako je na krilima upravo te formule svoj profit održavala Coca-Cola još od 1886., a Wrigley od 1891. godine.

U najnovijem pismu dioničarima, koje je svjetlo dana ugledalo ovog vikenda, Buffet ipak priznaje da i on nekada može pogriješiti. Svoj je nadimak “Prorok iz Omahe”, kao i preko nekoliko milijardi dolara, zaradio uočavajući potencijal u ulaganjima u kojima ga drugi nisu vidjeli. Vidio je prilike tamo gdje su ih drugi propustili vidjeti.

Njegova predviđanja, koja obavezno daje u svojim godišnjim pismima dioničarima, s nestrepljenjem očekuju ulagači širom svijeta. No, svi nekada griješe, pa tako ni Buffet nije imun na tu žalosnu istinu. Priznao je to i sam u najnovijem pismu.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *