Wall Street: S&P 500 indeks najviši u gotovo četiri godine

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks porastao samo dva boda, no dovoljno da bi dosegnuo najviši nivo u gotovo četiri godine, prije kolapsa Lehman Brothersa i vrhunca finansijske krize 2008. godine.

Dow Jones indeks oslabio je 1,7 bodova, ili 0,01 posto, na 12.982 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,17 posto, na 1.365 bodova, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 2.963 boda.

Nakon što je dan prije Dow Jones dosegnuo najviši nivo od maja 2008. godine, juče se S&P 500 protegnuo do najvišeg nivoa od juna od lipnja iste godine. Nasdaq indeks kreće se, pak, na najvišim nivoima od decembra 2000. godine.

No, jučerašnje trgovanje nije bilo spektakularno. Indeksi su balansirali na rubu pozitivnog i negativnog područja, a blagu podršku tržištu pružili su dobri američki makroekonomski podaci.

Indeks raspoloženja potrošača, koji sastavljaju Thomson/Reuters i Univerzitet u Michiganu, ojačao je u februaru sa 75 na 75,3 boda, najviši nivo u godinu dana. Prodaja novih kuća pala je, pak, u januaru 0,9 posto, no to je bolji podatak nego što se očekivalo.

“Podaci su OK. Nisu loši, ali ni sjajni. Polagano pužemo prema gore, no čini se da nema previše povjerenja na tržištu“, kaže Brian Lazorishak, portfelj menadžer u kompaniji Chase Investment Counsel.

Već danima cijene dionica polagano rastu, no čini se da ulagači ne vjeruju da je taj uspon održiv.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su ove sedmice dnevno mijenjale 6,4 milijarde dionica, dok je u februau prošle godine dnevni prosjek iznosio 7,8 milijardi.

Osim zbog recesije u Europi i Japanu, usporavanja rasta kineske ekonomije te visokih cijena nafte, što bi moglo naštetiti zaradama kompanija, ulagači su oprezni i zbog neimpresivnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Prema podacima Thomson Reutersa, dosad je izvještaje objavila 461 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 63,3 posto nadmašilo očekivanja, dok je u prethodnim kvartalima to ostvarilo oko 70 posto kompanija.

U cijeloj ovoj sedmici Dow Jones i S&P 500 ojačali su 0,3, a Nasdaq indeks 0,4 posto.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica juče porasle oprezno. Frankfurtski DAX ojačao je 0,81 posto, na 6.864 boda, a pariški CAC 0,57 posto, na 3.467 bodova. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,05 posto, na 5.935 bodova.

izvor: banka.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *