Srpski dinar – valuta u slobodnom padu

Dodajte komentar

Dinar se opet našao blizu istorijskog minimuma, a danas je još slabiji. Za evro se po srednjem kursu NBS-a plaćalo 109,14 dinara, a danas će se plaćati 109,33.

Podsećanja radi, domaća valuta je ove godine bila najslabija 10. februara – 109,17 za evro. Dinar je najjači bio 11. januara – 103,69 za evro. Ova dva „naj” datuma nisu daleko, ali se između njih svašta dogodilo. Mnogi se pitaju šta će s dinarom biti narednih meseci.

Deo odgovora daju analitičari finansijske grupe Erste. Početkom ove godine oni su predvideli da će se domaća valuta kretati u koridoru od 105 do 110 dinara, i procenili da je to ono što je prihvatljivo za Narodnu banku.

Međutim, nedavno su promenili mišljenje pa sada opominju da bi odlaganje pregovora s MMF-om moglo uticati na to da dinar klizne i preko granice od 110 za evro. Sugerišu NBS-u da bude oprezan, uprkos tome što su se cene primirile i stvari se kod stope inflacije razvijaju povoljno. Da bi odbranio prekomerno klizanje dinara, NBS je u 2012. do juče intervenisao s ukupno 16,85 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu. Sve u februaru.

Poznati finansijski stručnjak Nebojša Katić nedavno je objasnio da će ova godina biti teža od prethodne za sve, pa i za dinar. Ali smatra da će kurs biti stabilan, bar u prvoj polovini godine. Jer kurs dinara nikada nije bio rezultat zdrave ekonomije već je zavisio od priliva deviza po osnovu zaduživanja, devizne štednje stanovništva i prodaje imovine. Vrednost domaće valute određuju interesi, a jači dinar ovog trenutka mnogima odgovara.

Velikim uvoznicima odgovara jak dinar da bi roba ovde bila jeftinija, a lakše dolaze do deviza za otplatu zajmova. Građani koji vraćaju kredite, od kojih je više od 80 odsto s evro-klauzulom, takođe žele što jači dinar jer tako mogu lakše ispuniti mesečne obaveze. Bankama to odgovara jer olakšava naplatu kredita i uz visoke kamate i usporava otpisivanje nenaplativih potraživanja. Banke osnovane stranim kapitalom jeftino kupuju devize i vraćaju kredite uzete od matica.

Narodnoj banci jači dinar takođe odgovara jer su pritisci na inflaciju manji.Šta će biti s dinarom na leto i kasnije? O tome će više moći da se kaže i proceni kada se u kabinete u Nemanjinoj useli nova vlada.

izvor: kamatica.com

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *