Preliminarni profit Raiffeisen grupacije 1,4 mlrd eura, rast od 6,7%

Dodajte komentar

Preliminarni rezultati za finansijsku 2011. godinu, zasnovani na ciframa koje nisu prošle reviziju, predstavljaju pozitivnu sliku za Raiffeisen Bank International AG (RBI) u zahtevnom okruženju.

Sa neto prihodom od kamata koji je bio skoro 2,5% viši i stabilnim prihodom od tarifa i provizija, RBI je generisala profit pre oporezivanja od 1.373 miliona evra u 2011. godini, što je za oko 7% više nego 2010. godine.

„Naša održivo visoka moć generisanja profita zasniva se na našem široko diversifikovanom poslovnom modelu, sa jasnim usmerenjem na srednju i istočnu Evropu, koja će nastaviti da bude područje rasta Evrope u budućnosti,“ izjavio je Herbert Stepic, predsednik RBI. „Zbog tradicionalno niskog nivoa angažovanja u perifernim zemljama evrozone, razvoj događaja na ovim tržištima nije direktno uticao na naše rezultate.”

“Zahvaljujući veoma dobrom poslovanju nekih naših ogranaka, bili smo u mogućnosti da ne samo ublažimo slab poslovni razvoj naše banke u Mađarskoj. Kvalitet naše politike u vezi sa rizikom podvlači pad veći od 10% u kategoriji neto rezervisanja za gubitke po plasmanima,“ dodao je Stepic.

Profit pre oporezivanja veći za 6,7% u poređenju sa 2010. godinom i iznosi 1.373 miliona evra.
Racio dopunskog kapitala iznosi 9,3% (pre dividende).

Konsolidovani profit (nakon manjinskih odbitaka) iznosio je 968 miliona evra i time je bio oko 11% ispod uporedive cifre za 2010. godinu. Ovo se moglo pripisati  suprotnom razvoju koji se desio u pogledu odloženih poreza, koji su u 2010. godini doveli do neproporcionalno niskog poreskog opterećenja usled specijalnih stavki.

Obim kredita za fizička lica porastao je za skoro 8% na 82 milijarde, odražavajući povećanu tražnju u prvim mesecima protekle godine. Razvoj depozita klijenata bio je naročito zadovoljavajući, viši za 15% i iznosi 67 milijardi evra. „Ovi uvećani volumeni pokazuju da smo igrali važnu ulogu u Austriji i srednjoj i istočnoj Evropi i pružaju dokaz da se ulagači usmeravaju na poverenje u vremenima krize. Raiffeisen ostaje vodeći brend u regionu,“ zaključio je Stepic.

Ukupna aktiva veća je za oko 12% i iznosi skoro 147 miliona evra.

Racio dopunskog kapitala 1 iznosio je 9,3% krajem 2011. godine. Ova cifra uključuje profite za 2011. nakon odbitka dividende na kapital učešća, ali pre dividende na obične obveznice.

izvor: rast.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *