Kvadrat u centru Pariza 8.390 eura

Dodajte komentar

Prosječna cijena kvadratnog metra starih salonskih stanova u strogom centru francuske prijestonice Pariza dostigla je rekordnu vrijednost od 8.390 evra.

Cijene nekretnina u staroj gradnji u glavnom gradu Francuske su vrtoglavo porasle u posljednjem tromjesečju 2011, a na godišnjem nivou čitavih 14,7 odsto.

U užem centru Pariza cijena stanova u staroj gradnji je porasla za 8,8 odsto dostižući vrijednost od 4. 400 evra po kvadratnom metru, a u širem centru 3.140 evra, što je rast za pet odsto.

Rekordne cijene stanova u staroj gradnji u strogom centru francuske prijestonice je posljedica velike potrošnje i visokih stanarina u tom dijelu grada, saopštio je Francuski zavod za statistiku Insee.

Tržište nekretnina u Francuskoj, međutim, zabilježilo je pad u prodaji u posljednjem tromjesečiju 2011, a u Parizu je prodato za 17,5 odsto manje stanova nego u prethodnom periodu.

Poznavaoci tržišta nekretnina su pesimistični i ocjenjuju da će negativan trend u prodaji biti nastavljen i u 2012, posebno zbog povećanja kamatnih stopa za stambene kredite i smanjene kupovne moći građana, prekomentarisao je list “Le nuvel Oservater”.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *