Facebookom se već naveliko trguje

Dodajte komentar

Dionicama Facebooka se već trguje kao da je na berzi, jer insideri i bogati ulagači koriste privatna tržišta kako bi kupovali i prodavali dionice ove društvene mreže prije inicijalne ponude.

Baza dioničara već je prešla 1.000, u poređenju s 50 ili 100 ulagača koliko većina kompanija ima prije nego se pojave na berzi, prema procjenama nekih analitičara, javlja Bloomberg.

U februaru je zbog privatnih kupovina procjena vrijednosti Facebooka porasla iznad 100 milijardi dolara, što bi moglo umanjiti početnu zaradu za ulagače na inicijalnoj javnoj ponudi.

„Facebook je blue-chip dionica, a još nije ni na berzi”, rekao je Kevin Landis, portfolio menadžer Firsthand Technology Value Fonda iz Kaliforniej. Cijena dionice Facebooka je u februaru skočila i do 44 dolara u privatnom trgovanju, što je vrijednost kompanije podiglo na 103 milijarde, u poređenju s cijenom između 30 i 31 dolara kada ih je Landis kupio u oktobru. Rekao je da namjerava povećati svoj udio u kompaniji.

Iako bi potražnja za najvećom internetskom javnom ponudom mogla još porasti kada Facebook izađe na berzu, zaposlenici i neki ulagači su se kroz privatnu trgovinu kanalima kao što su  SecondMarket  i SharesPost već mogli obogatiti.

 izvor: banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *