Credit Agricole ostvarila godišnji gubitak, prvi put u 10 godina

Dodajte komentar

Grčka dužnička kriza se odrazila na Crédit Agricole, donijevši joj gubitak od 2,4 milijarde eura i godišnji gubitak po prvi put otkako je 2001. izašla na berzu.

Treća najveća francuska banka po tržišnoj vrijednosti je u decembru upozorila na gubitak u prošloj godini, izazvan otpisivanjem vrijednim 2,5 milijardi eura, te da neće isplatiti dividendu, piše Financial Times 

Banka je danas objavila gubitak od 3,1 milijardu eura u posljednjem lanjskom tromjesečju, zbog velikog porasta loših kredita povezanih uglavnom s njihovom grčkom bankom Emporiki, kao i troškovima restrukturiranja, odnosno smanjivanja broja zaposlenih u korporativnom i investicijskom bankarstvu. U posljednjem kvartalu 2010. je gubitak bio 328 miliona eura.

Za cijelu 2011., Crédit Agricole je ostvario neto gubitak od 1,5 milijardu eura u poređenju s neto dobiti od 1,26 milijardi u 2010.

Jean-Paul Chifflet, izvršni direktor je za FT izjavio: “Odlučili smo se suočiti sa stvarnošću i pozabaviti se Grčkom i Emporikijem, kao i nekom drugom imovinom i otpisati dugovanja – željeli smo raščistiti situaciju i krenuti u 2012. s bolje pozicije.”

Bonusi će biti smanjeni za 20 posto, dodao je.

BNP Paribas i Société Générale, Agricoleovi najveći konkurenti su najavili rezanje bonusa od 50 posto, ali je riječ o puno većim iznosima.

Te su dvije banke ostvarile pad dobiti gubitke u prošloj godini – BNP Paribas se dobit gotovo prepolovila na 765 miliona eura, a Societe Generale pad od 39 posto na 2,38 milijardi eura.

izvor: banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *