Španija se zadužila po najnižoj cijeni u gotovo dvije godine

Dodajte komentar

Španija je na današnjoj aukciji kratkoročnog duga platila najnižu cijenu u posljednje gotovo dvije godine zahvaljujući poboljšanom raspoloženju glede perifernih članica eurozone nakon što je konačno postignut dogovor o drugom paketu pomoći za Grčku.

Ministarstvo finansija u utorak je tako prodalo 1,7 milijardi eura trezorskih zapisa s rokom vraćanja za tri mjeseca, i 764 miliona eura šestomjesečnih zapisa.

Time je ostvaren najviši ciljani iznos za današnje zaduživanje. Pritom se zadužila uz puno manju cijenu nego na prethodnoj sličnoj aukciji prije mjesec dana, nakon što su ministri finansija eurozone konačno postigli dogovor o drugom paketu pomoći za Grčku, vrijednom 130 milijardi eura.

Prosječan prinos na tromjesečne zapise bio je 0,396 posto, što je znatno niže u odnosu na 1,285 posto, koliko je dosegnuo na prošlomjesečnoj aukciji. Na zapise s rokom vraćanja za šest mjeseci prinos je smanjen za čak više od postotnog boda, na 0,779 posto. Riječ je o najnižim kamatnim stopama na 3-mjesečne i 6-mjesečne trezorske zapise od ožujka odnosno marta 2010. Potražnja na obje aukcije bila je vrlo snažna, i to za četiri puta veća na onoj tromjesečnih zapisa od iznosa ponuđenog na upis, dok je za šestogodišnje zapise bila čak deseterostruko veća.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *