Slovenija: Najveće banke pod negativnim nadzorom Fitcha

Dodajte komentar

Kreditna agencija Fitch stavila je rejtinge šest najvećih slovenačkih banaka pod takozvani negativni kreditni nadzor, javlja Slovenačka novinska (tiskovna) agencija (STA).

To su NLB, NKBM, Abanka Vipa, Gorenjska Banka, Banka Celje i Probanka, a Fitch zanima koliko bi slovenačke i evropske vlasti mogle pomoći u slučaju eventualnih većih problema.

Fitch najavljuje i ‘skeniranje’ rezultata banaka iz 2011. godine i napredak u dokapitalizaciji NLB-a koji je tražen od strane Evropske bankarske agencije (EBA).

EBA je kroz stres-test utvrdila je da NLB treba dokapitalizaciju od 320 miliona eura i zahtijeva da to bude provedeno do kraja juna.

NLB je prošle godine imala 233 miliona eura gubitka u Sloveniji, a na nivou cijele skupine s dijelovima koji posluju u inostranstvu gubitak iznosi 239 miliona eura.

Predsjednik Uprave NLB-a Božo Jašovič izjavio je prošle sedmicu da će za traženu dokapitalizaciju NLB-a u ovoj godini trebati 400 miliona eura svježeg kapitala te iznio podatak da petinu aktive banaka koje posluju u Sloveniji čine loši krediti.

U međuvremenu Fitch je trećoj slovenačkoj banci po veličini, Abanci, umanjio rejting sa BB- na B.

Fitch navodi da ocjena eflektira dalje oštro pogoršanje kvalitete aktive banke i kapitalizacije u posljednjem tromjesečju 2011. godine. Abanka  je prošle godine imala gubitke od 119 miliona eura.

izvor: banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *