Katnić: Ne treba nam još aranžman sa MMF-om

Dodajte komentar

Crna Gora još nije formalno pokazala interesovanje za aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom MMF, koji bi kao partner mogao biti korišćen u krajnjoj instanci, kao mjera sigurnosti ukoliko dođu teža vremena, saopštio je ministar finansija, Milorad Katnić.

”Više puta smo ponovili da je MMF važan partner, naročito u kriznim vremenima, kao i da Crna Gora može da računa na njegovu podršku ukoliko je neophodno i ukoliko zatreba”, rekao je Katnić danas nakon potpisivanja ugovora o kreditnom aranžmanu sa Svjetskom bankom SB, namijenjenom reformi visokog obrazovanja.

Prema njegovim riječima Crna Gora je prethodnih godina obezbijedila finansiranje na međunarodnom tržištu, dok u ovoj ima SB kao najznačajnijeg partnera, od kojeg je već obezbijedila 60 miliona eura po najpovoljnim uslovima.

On je naveo i da MMF predstavlja važan faktor, ali još ne onaj na koji se računa u smislu povlačenja sredstava i finansiranje budžeta.

”To je svakako jedno od posljednjih utočišta za sigurnost za sve države u ovom teškom vremenu”, ocijenio je Katnić.

Katnić je podsjetio da će ove sedmice početi sastanci u okviru zvanične posjete misije MMF-a, koja nema karakter one za sklapanje aranžmana.
U okviru tih sastanaka će, kako je objašnjeno, biti održane konsultacije i pregledane politike koje se sugerišu Crnoj Gori, u cilju obezbjeđivanja fiskalne i finansijske stabilnosti i dobrog okvira za nastavak reformi.

Katnić je dodao i da MMF generalno od svih država traži konsolidaciju javnih finansija, odnosno smanjivanje deficita, kao i obuzdavanje rasta javnog duga, koji je jedino moguć kroz smanjevanje rashoda.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *