Brković OTP-u i CKB-u dužan 100 miliona eura

Dodajte komentar

Privredni sud je donio rješenje o pokretanju stečajnog postupka u Vektri Montenegro, glavnoj kompaniji biznismena Dragana Brkovića.

Sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić najavio je da će rješenje o otvaranju stečajnog postupka biti dostpuno strankama 27. februara u 12 h.

Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u Vektri Montenegro podnijeli su krajem prošle godine OTP banka i Crnogorska komercijalna banka zbog potraživanja od 20, 9 miliona eura

Riječ je o kreditu koji Brkovićeva kompanija nije u mogućnosti da vrati.

OTP-u i CKB-u dužan 100 miliona

Mađarska OTP banka i njena kćerka kompanija CKB banka u Crnoj Gori podnijele su još krajem novembra prošle godine, posredstvom OTP faktoringa, bjelopoljskom i podgoričkom Privrednom sudu, šest zahtjeva za pokretanje stečajnih postupaka u firmama biznismena Dragana Brkovića, od kojih zbog nevraćenih kredita potražuju ukupno oko 100 miliona eura sa obračunatim kamatama.

Brkovićeve kompanije ima dugove i prema drugim bankama i kompanijama, a ukupna zaduženost nezvanično se procjenjuje na oko 150 miliona.

Iz Vektre su posljednjih nekoliko mjeseci osporavali pravo OTP banci da podnese ovakav zahtjev i isticali da su u toku navodno pregovori sa tom bankom kojim će biti izbjegnut sudski epilog.

Dobar dio jučerašnjeg dana “Vijesti” nijesu mogle dobiti komentar iz Vektre Montenegro o odluci Privrednog suda. Tek nešto posle 16 časova Milić Popović, jedan od Brkovićevih najpovjerljivijih ljudi, zadužen za odnose sa medijima, u kratkom telefonskom razgovoru, rekao je dosta nervoznim glasom:

“To nije tačno! Odakle Vam ta informacija…Vi ćete na taj stečaj morati malo da sačekate…Od stečaja nema ništa.

Na pitanje, ko će biti stečajni upravnik Vektre Montenegro, predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević juče nije mogao odgovoriti.

“Stečajni postupak je otvoren, a ko će biti stečajni upravnik morate pitati sudiju Anđelića”,- rekao je Rakočević u kratkom telefonskom razgovoru.

Stečaj prijeti u još pet Vektrinih firmi

U bjelopoljskom Privrednom sudu OTP je podnio predlog za pokretanje stečajnog postupka u Vektri Jakić zbog potraživanja prema tom preduzeću u iznosu od 73.649.750 eura.

U istom sudu CKB je podnijela zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u Vektri Voda D00 Kolašin zbog nenaplaćenog potraživanja od 2.834.405 eura. Predsjednik bjelopoljskog Privrednog suda Muzafer Hažajlić potvrdio je “Vijestima” da su prethodna ročišta za ova dva slučaja odgođena zbog nevremena jer se stranke nijesu mogle pojaviti u sudu.

U podgorički Privredni sud OTP faktoring je podnio zahtjeve za pokretanje stečajnih postupaka u Brkovićevim firmama, Vektra Boka, Vektra Investment i Vektra Aviation. OTP faktoring je firma CKB-a koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod te banke.

Od Vektre Investments bankari potražuje 1,46 miliona eura sa kamatama. Ova firma se zadužila 31. decembra 2008. godine za 1,2 miliona eura, ali kredit nije vraćen. Zbog tog duga, CKB je posebnim predlogom za izvršenje od suda tražila još u aprilu prošle godine pljenidbu i prodaju 33,34 odsto akcija kompanije Vektra Boka u vlasništvu ove firme. Vektra Boka je ostala dužna oko 3,8 miliona eura, a Vektra Aviation oko 1,2 miliona eura.

Uspon počeo nakon posla sa KAP-om

Dragan Brković je jedan od crnogorskih tajkuna koji se 90-ih godina prošlog vijeka sa svojom Vektrom obogatio posredovanjem u prodaji aluminijurna iz Kombinata aluminijima.

Uspon kompanije Vektra osnovane 10. aprila 1990. godine, koja je najprije bila generalni zastupnik Pežoa za Crnu Goru, i strateški dobavljač repromaterijala za Kombinat aluminijuma, poklopio se sa usponom režima Mila Đukanovića.

Dugi niz godina Brković je imao veliku podršku vlasti, domaćih, ali i pojedinih stranih banaka, da bi mu opozicionari, posljednjih nekoliko godinama, kao najzaduženijem Crnogorcu proricali krah i podsjećali na zanat iz mlađih dana kada je, navodno, “zavarivao auspuhe” na vozilima.

Finansijska kriza 2008. i 2009. omela je velike Brkovićeve investicione projekte u drvopreradi i turizmu, nakon čega se njegova imperija žestoko zaljuljala.

Poslovna 2010. i 2011. najavile su sunovrat imperije Vektra jer najprije strani bankari iz Švajcarske, a potom i sve više domaći bankari prinudnim putem pokušavali da naplate svoja potraživanja od nelikvidnih Brkovićević kompanija.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *