Lloyds traži od svojih čelnika da vrate bonuse

Dodajte komentar

Britanska banka Lloyds Banking Group zatražila je povrat ukupno dva miliona funti bonusa koje je isplatio desetorici čelnika, uključujući i bivšeg izvršnog direktora Erica Danielsa, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji.

Tako BBC javlja da su među desetoricom čelnika četiri člana uprave, među kojima bi Daniels trebao vratiti između 40 i 50 posto bonusa vrijednog 1,45 miliona funti, dakle između 600 i 700 hiljada funti.

BBC procjenjuje da su čelnici kažnjeni zbog odgovornosti za neetičnu prodaju određenih finansijskih proizvoda klijentima za koje se unaprijed znalo da ne zadovoljavaju uslove za dobijanje tih usluga.

Još tri člana odbora morat će vratiti po 250 hiljada funti a još šest niže rangiranih izvršnih dužnosnika po približno 100 hiljada funti.

Time je Lloyds postao prva britanska banka koja je od svojih direktora zatražila povrat bonusa s obzirom na loše poslovne rezultate. Inače, britanski regulator zahtijevao je povrat bonusa nakon bankarske krize u 2008.

Britanski je regulator zatražio da se uvede takva praksa nakon bankovne krize u 2008., u kojoj su značajnu ulogu odigrali upravo bankovni dužnosnici prodajom finansijskih proizvoda klijentima neprimjerenih platežnih mogućnosti.

Lloyds još nije službeno objavio zahtjev za povratom bonusa. Aktuelni izvršni direktor Antonio Osorio-Horta tek je u januaru kazao da neće uzeti godišnji bonus za 2011.

Takav bi potez u budućosti mogao odvratiti bankare od rizičnih poslovnih poteza koji kratkoročno donose korist ali na dugi rok mogu imati katastrofalne posljedice.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *