Grčka spašena, stiže 130 mlrd. eura

Dodajte komentar

Ministri finansija evrozone postigli su, nakon što su do duboko u noć pregovarali, dogovor o novom finansijskom paketu pomoći Grčkoj, vrijednom 130 milijardi evra.

Kako prenose svjetski mediji, privatni povjerioci, banke i osiguravajuća društva, će takođe otpisati dug Grčkoj kako bi se on spustio na oko 120 odsto BDP-a.

Ranije informacije su govorile da će se od privatnih kreditora tražiti da otpišu oko 100 milijardi evra državnog duga Grčke. Grčki dugovi, inače, dostižu 360 milijardi evra.

Ta zemlja, koja je u proljeće 2010. dobila prvi paket pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda od 110 milijardi evra, je protekle nedjelje prihvatila nove oštre mjere štednje koje su bile uslov za drugi paket pomoći od 130 milijardi evra.

Grčka se još jednom našla u teškoj situaciji jer mora da do 20. marta vrati 14,5 milijardi evra duga, a u suprotnom bi se našla u goroj situaciji nego Argentina prije 10 godina.

Da bi bio izbjegnut taj katastrofalan scenario, plan za otpis dugova mora da bude pokrenut do srijede, što se čini izvjesnim nakon sinoć postignutog dogovora.

Kako navode svjetski mediji, ne samo da će privatni povjerioci morati da pristanu na to da dobiju još manje novca na osnovu grčkih obveznica nego što su očekivali, već će i Grčka morati da se pomiri sa dodatnim stezanjem kaiša.
Prethodno su, na početku višesatnih pregovora, mnogi učesnici na njima pokazali optimizam praktično najavivši da će dogovor biti postignut. Istovremeno, ostaje da se vidi do koje mjere “kontrole” će EU i kreditori iči da bi se uvjerili da Grčka poštuje dogovoreno.

izvor: B92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *