Iran prijeti prekidom prodaje nafte i uvježbava PVO

Dodajte komentar

Iran će prekinuti prodaju nafte i drugim evropskim zemljama, a ne samo Francuskoj i Velikoj Britaniji, ako Evropa “nastavi da se neprijateljski ponaša” prema Teheranu, rekao je predsjednik iranske državne naftne kompanije NIOC, Ahmad Galebani.

Galebani je, prenosi agencija Mehr, rekao da bi tom odlukom bile obuhvaćene Njemačka, Španija, Italija, Grčka, Portugal i Holandija.

Ova najnovija mjera je odgovor na embargo koji je Evropska unija u januaru uvela na kupovinu iranske nafte, u okviru pooštravanja sankcija Iranu zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Teheran je u nedjelju objavio da obustavlja svaku prodaju nafte Francuskoj i Velikoj Britaniji, koje su se najviše zauzimale za uvođenje sankcija Iranu.

Treba napomenuti da je ta odluka simbolična, budući da su London i Pariz gotovo potpuno prekinuli uvoz iranske sirove nafte, s obzirom da potpuni embargo EU na uvoz iranske sirove nafte treba da stupi na snagu 1. jula.

Italija, Španija i Grčka koje kupuju najveći dio iranske sirove nafte namijenjene evropskom tržištu mogle bi se ipak naći u nezgodnom položaju ako Teheran ostvari svoju prijetnju.

Iran je 2011. godine prodavao Evropskoj uniji oko 500.000 barela sirove nafte dnevno, što je gotovo 20 odsto njegovog izvoza.

Galebani je ipak kazao da se “taj opseg sad smanjio”, ali nije precizirao koliko.

Iran počeo protivvazdušnu vježbu za zaštitu nuklearki

Iran je danas započeo “veliku vojnu vježbu kako bi ojačao protivvazdušnu odbranu” svojih “osjetljivih objekata i nuklearnih centrala”, izvijestila je službena agencija IRNA prenoseći saopštenje iranske komande za protivvazdušnu odbranu.

Ovi četverodnevni manevri održaće se u “u južnom dijelu zemlje”, uz Persijski zaliv, dodaje agencija, uz napomenu da će u njima učestvovati cijeli arsenal raketa, radarskih sistema i iransko vazduhoplovstvo.

Vježba pod nazivom “Sarollah” (Božja osveta) održava se u času kada Izrael zadnjih nedjelja sve češće pominje mogući vojni udar na iranske nuklearne pogone.

izvor: vijesti.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *