EPCG: Neće biti restrikcija

Dodajte komentar

Elektroenergetski sistem u Crnoj Gori stabilno funkcioniše, a i pored nepovoljnih meteo uslova, više od 99,9 odsto potrošača redovno je snabdjeveno električnom energijom, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Iz EPCG-a je saopšteno da iako je postojala mogućnost uvođenja restrikcija u isporuci energije, koje su osjetili  potrošači u Makedoniji, Albaniji i Srbiji, Crna Gora će ipak ovu vanrednu situaciju prevazići bez uvođenja ove  nepopularne mjere, kako za potrošače, tako i za EPCG.

Međutim, i pored činjenice da se situacija trenutno stabilizovala, ona je i dalje vrlo rizična,  jer eventualno havarijsko oštećenje bilo kojeg elektroenergetskog objekta u Crnoj Gori i regionu može ponovo dovesti do nestašice električne energije.

“Elektroenergetski bilans do kraja sedmice nije “zatvoren”, jer očekujemo dodatnu stabilizaciju tržišta. Električna energija se i dalje teško nabavlja, ali uslijed najave poboljšanja vremenskih uslova očekuje se povećanje dotoka čime bi se podigao nivo naših akumulacija, čije ionako  male rezerve koristimo”, ocijenjeno je iz EPCG-a.

U EPCG-u ističu da su akumulacije bile gotovo prazne zbog skoro jednogodišnjeg sušnog perioda, koji je neposredno prethodio padu temperature,  a što je prouzrokovalo  zaleđenje rijeka i pritoka.
Takođe, iz EPCG očekuju da će rast temperature dovesti i do smanjenja potrošnje, što bi,  sve zajedno, trebalo da pozitivno utiče na elektroenergetsku situaciju u Crnoj Gori.

“Nakon poremećaja na međunarodnom tržištu električne energije prouzrokovanih teškom elektroenergetskom situacijom u regionu, lošom hidrologijom i uvođenjem vanrednih stanja u zemljama u regionu, kao i obustavom izvoza električne energije iz BiH, Bugarske i Rumunije, a i redukovanjem prenosnih kapaciteta ostalih zemalja regiona, stanje je najzad počelo da se djelimično stabilizuje”, tvrde u EPCG.

Iz EPCG još jednom naglašavaju  da ovaj dodatni uvoz električne energije neće negativno uticati na potrošače u Crnoj Gori.

“I pored toga što EPCG u ovako složenim okolnostima čini sve da elektroenergetski sistem bude stabilan i dalje apelujemo na potrošače da racionalno troše električnu energiju. Zahvaljujemo se svim odgovornim građanima  i preduzećima koji električnu energiju koriste samo za realne potrebe, kao i medijimima i pojedincima koji pozivaju na štednju i time omogućavaju da eleletroenergetski sistem stabilno funkcioniše”, zaključuju u EPCG.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *