MANS: EPCG ne treba da računa na kratko pamćenje građana

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore EPCG ne trebala da računa na kratko pamćenje građana i uvjerava ih da oni ne plaćaju vanredne uvoze struje, pošto je upravo to navodila kao razlog za januarsko povećanje, ocijenjeno je danas iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

MANS navodi da je prije nekoliko mjeseci, EPCG od Regulatorne agencije za energetiku RAE zbog “teške energetske situacije” koja je primorala na uvoz skuplje struje tražila izmjenu regulatornog prihoda, pa su od januara zbog toga ukupni računi veći za 6,8 odsto, a očekuju se i nova poskupljenja.

U MANS-u podsjećaju da je njhova tužba radi poništenja ove odluke RAE pred Upravnim sudom, i dodaju će na javnoj raspravi dokazati da je i ovo povećanje paušalno utvrđeno i na štetu građana, a u korist energetske kompanije, kao i nekoliko prethodnih.

Dalje, MANS tvrdi da se kod vanrednih uvoza struje EPCG uvijek pravda “teškom energetskom situacijom” i vremenskim uslovima, iako tome najviše doprinose pogrešne procjene menadžmenta.

“Bilo bi dobro da se obistini najava EPCG da makar ovog puta nećemo morati da platimo milione za profite trgovaca strujom i razne ugradnje i vjerujemo da bi to pokazalo da se i ta kompanija počela plašiti opravdanog nezadovoljstva građana.  Cijenu ovakvog nedomaćinskog i neodgovornog ponašanja menadžmenta EPCG građani već plaćaju kroz svoje račune sa najskupljom strujom u regionu i znatno skuplje nego što je prodaje istim tim energetskim lobijima kada izvozi viškove“, tvrde u MANS-u.

MANS poziva EPCG da objavi dokumentovane podatke koji će pokazati po kojoj cijeni uvozi struju i od EFT-a i od kompanija sa kojima su povezani Vuk Hamović i Vojin Lazarević, poznati trgovci strujom, a po kojima je ona prodavala struju tim istim kompanijama.

“Umjesto što poziva MANS da iza zatvorenih vrata čita na stotine stranica dokumenata o trgovini električnom energijom, EPCG treba da na svom sajtu objavi sve ugovore o uvozu i izvozu struje. I ne samo njih, već i kompletna prateća dokumenta, od poziva za javnu nabavku, tenderske dokumentacije svih ponuđača, zapisnika i odluka komisije, ali i svih aneksa ugovora i računa o izvršenim uplatama“, zaključuju u MANS-u.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *