Zaplijenjene lažne obveznice SAD

Dodajte komentar

U Švajcarskoj su zaplenjene lažne državne obveznice Sjedinjenih Američkih Država. Vrednost obveznica je šest hiljada milijardi dolara, što čini više od trećine američkog nacionalnog duga.

Italijanska policija saopštila je da su lažne hartije od vrednosti pronađene u skrivenim odeljcima tri sefa koji su 2007. godine prebačeni iz Hongkonga u Cirih.

Istražitelji navode da su članovi kriminalne mreže pokušali da iskoriste obveznice na tržištima u usponu ili da ih daju bankama u zamenu za novac.

Tužilac Đovani Kolanđelo kaže da je istragom otkrivena međunarodna banda uključena u štampanje lažnih obveznica, koja je čak do janaura nastojala da ih unovči.

Obveznice su datirane na 1934. godinu, a u jednom sefu takođe je pronađen falsfikovan Versajski ugovor, pa tužioci sumnjaju da je krivotvoreni dokument trebalo da potkrepi priču o trgovanjima obveznicama između država posle Prvog svetskog rata.

Akciju su izvele italijanske i švajcarske vlasti, nakon istrage koja je trajala godinu dana.

Prema rečima Kolanđela, operacija koji su inicirali tužioci iz Potence je najveća te vrste do sada. “Sve je počelo od istrage jednog mafijaškog klana na jugu Italije, gde smo uhapsili osam osoba. Kriminalna grupa prelazi granice naše zemlje i širi se čak do Dalekog Istoka”, napominje italijanski tužilac.

Osam osumnjičenih optuženo je za krivotvorenje obveznica i kreditnih kartica i zelenaštvo u više italijanskih regija. To je samo početak u razbijanju međunarodne mreže kriminalaca, pošto se veruje se da ima još skrivenih lažnih obveznica.

Italijanski tužioci zahvalni su švajcarskim vlastima koje su omogućile policiji Italije zemlje da zapleni lažne obveznice.

izvor: rts.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *