Vladi neprihvatljiva ponuda Deripaske o pretvaranju duga u kapital

Dodajte komentar

Vladi Crne Gore je neprihvatljiva ponuda En plus grupe ruskog milijardera Olega Deripaske da pretvori 86 miliona eura duga Kombinata aluminijuma Podgorica KAP u kapital ove podgoričke kompanije.

Za uzvrat Vlada En plus grupi nudi da preuzme ruskih 29,3 odsto akcija u KAP-u za euro, nakon što je u četvrtak zaduženo Ministarstvo ekonomije da pokrene proceduru za preuzimanje KAP-a, odnosno raskida ugovora sa ruskim vlasnikom zbog neizmirenja oko 30 miliona eura duga za struju Elektroprivredi.

“Ova ponuda En plus grupe bi podrazumijevala nastavak odnosno dodatne subvencije crbnogorske Vlade Kombinatu, ne donosi nova ulaganja CEAC-a i ne tretira nepoštovanje neizmirivanja obaveza“, saopštili su Pobjedi iz Vlade.

Zahtjev Rusa je sinoć prenijela agencija Blumberg.

En plus grupa bi bila spremna, kako je naveo ruski holding u saopštenju, da u potpunosti pretvoriti taj dug KAP-a u kapital, ako Vlada pristane na slične konverzije za druge zajmodavce.

Iz En plus grupe kažu da, kao dio plana spašavanja, KAP može da potpiše dugoročni ugovor za napajanje električnom energijom sa crnogorskom Elektroprivredom.

U Vladi odnosno Ministarstvu ekonomije smatraju da ova ponuda nije odekvatna i očekuju odgovor CEAC-a na inicijativu o raskidu ugovora u narednih desetak dana. Zavisno od odgovora biće preduzeti I naredni koraci.

U Vladi očekuju da Rusi prihvate raskid ugovora i da državi Crnoj Gori svojih 29 odsto akcija ustupe za euro.

“Predstavnici crnogorske Vlade u stalnom su kontaktu sa predstavnicima En plus grupe povodom raznih pitanja“, rečeno je Pobjedi u odgovoru na pitanje da li će biti razgovora sa En plus grupom oko najnovijih dešavanja u Kombinatu.

KAP duguje 322 miliona eura
Kombinat aluminijuma duguje 322 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Kombinat je dužan najviše za kredite- VTB banci– 63, 591 miliona eura, od čega je državnom garancijom pokriveno 60 miliona eura. OTP banci duguje – 49, 68 miliona eura s tim da je sve pokriveno državnom garancijom. I dug od 22 miliona eura Dojče banci pokriven je garancijom.
VTB banci duguje 28, 29 milion eura a OTP banci – 4, 7 miliona (garancija En plus grupe), CEAC-u – 25, 592 miliona dolara, CEAC – 23, 905 miliona eura, En plus grupa – 49, 045 miliona dolara.

Elektropruivredi Kombinat aluminijuma duguje oko 30 miliona eura od čega je deset miliona reprogramirano.

Iz Ministarstva su saopštili i da dugoročna rezervisanja koja se u bilansu stanja vode kao dugoročne obaveze iznose 34, 36 miliona eura. Iz Vladinog resora su objasnili da to nijesu dugovi već rezervisana sredstva u slučaju da zatrebaju.

Kombinat aluminijuma Vladi duguje i 8, 8 miliona eura za porez. Ovaj dug je, kako objašnjavaju u Ministarstvu ekonomije, reprogramiran Ugovorom o poravnanju.

U aprilu dospijeva još 16,3 miliona eura
Pored 22 miliona eura Dojče banci koje je preuzela da plati Vlada krajem aprila ove godine na naplatu dospijeva još 16,3 miliona eura kredta OTP banci, koje je takođe pokriveno držasvnom garancijom.

Već sada je izvjesno, kako se navodi u zahtjevu za vanredno zasijedanje Skupštine na kojoj će se raspravljati o KAP-u, da ova kompanija neće biti u mogućnosti da plati dug .

U zahtjevu se takođe navodi da će u slučaju preuzimanja i duga KAP-a prema OTP banci u crnogorskom budžetu za ovu godinu morati da se obezbijedi 38,5 miliona eura. Za 2013. godinu, biti potrebno obezbijediti 24,4 miliona eura.

U slučaju preuzimanja duga prema VTB banci u budžetima za 2014, 2015, i 2016. godinu moraće da se obezbijedi po 20 miliona eura .

Za sve ovo neophodno je da se planiraju i troškovi kamata.

izvor: CdM.me/Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *