Francuski franak danas odlazi u istoriju

Dodajte komentar

Šest vekova nakon što je iskovan i deset godina nakon što je povučen iz opticaja, poslednji francuski franak biće zamenjen za evro, čime će biti pokidana i poslednja veza Francuske sa svojom bivšom nacionalnom valutom.

Međutim, kraj za franak dolazi, čini se, u najgore vreme za evro od momenta njegovg nastanka.

Banka Franuske označila je današnji dan kao zadnji rok za zamenu franka za evro sve građane u Francuskoj koji eventalno još čuvaju neku količinu novca bilo na štednji, bilo pod madracima, bilo kao suvernire.

Evro je zamienio franak u novčanicima i torbicama Francuza u januaru 2002, ali je centralna banka Francuske i dalje prihvatala zamenu franaka za evro do današnjeg dana.

Decenija se može činiti kao dovoljno vremena da novac zameni, čak i za ljude koji sve odlažu do poslednjeg časa. Ipak dugi redovi koji su se formirali pred kraj radnog dana ispred Banke Francuske, poslednjeg mesta gde se franak mogao zameniti za novu valutu, govorili su suprotno. Franak je danas menjan po kursu od 6.55957 franaka za 1 evro – kurs koji je bio zaključan kada je Francuska počela da koristi evro 1999.

Francuska štampa puna je podsetnika o krajnjem roku, nakon koga će sve te plave novčanice od 50-franaka s crtežom “Malog Princa” kako stoji sam na svojoj planeti izgubiti sve osim sentimentalnu vrednost.

Centralna banka procenjuje da će čak i nakon isteka roka, oko pola milijarde evra vrednih starih franaka ostati kod građana, nepromenjeni i sada bezvredni.

Opstanak evra, koji koristi više od 330 miliona ljudi u 17 zemalja, došao je u sumnju nedavno kada evropske vlada nije uspela da spriječi finansijsku krizu, naročito njeno širenje iz Grčke do Italije, pa čak i Francuske. Francuski i Nemački lideri još su podgrejali sumnje izjavama da bi izlazak Grčke iz evrozone samo produbio postjeće probleme.

Francuska je druga država evrozone koja je definitivno ukinula svoju staru valutu, nakon što je u Italiji prestala razmenama lira u decembru. Finci imaju rok da do kraja ovog meseca pretvore svoju valutu u evro, dok su Holanđani rešili da se drže svojih starih guldena do 2032.

Oko polovine zemalja evrozone nije postavila kranji rok za ukidanje svoje stare valute.

Grci imaju rok do 1. marta da razmjenjuju svoje drahme za evro – ako zemlja do tada ne odluči da se vrati nazad svojoj nacionalnoj valuti.

Ministri evrozone trebao bi da se sastanu ponedjeljak i odlučiti o novom paketu vrednom 130 milijardi evra za spašavanje Grčke,kako bi se izbeglo da postane prva članica evrozone koja ne može da ispuni svoje obveze i koja će biti izbačena iz evropske zajedničke valute.

izvor: kamatica.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *