Lukšić: Moguće je uvođenje stečaja u KAP-u

Dodajte komentar

Jedna od mogućnosti da se država izbori sa ukupnim dugom Kombinata aluminijuma (KAP), koji iznosi 350 miliona eura, jeste uvođenje stečaja u kompaniji, saopštio je premijer Igor Lukšić.

„Može. I to je jedan od vidova“, rekao je Lukšić u emisiji “Načisto” na televiziji Vijesti.

Da bi KAP opstao, kaže Lukšić, mora se riješiti pitanje njegovih dugova i snabdijevanja električnom energijom.

Vlada je na sjednici razmatrala zaključke koji se odnose na saradnju sa ruskim partnerom u KAP-u, kao i trenutnu situaciju i aktuelne događaje i definisala četiri zaključaka.

Zaključcima je predloženo da Vlada preduzme sve mjere koje se nalaze u ugovoru i vrati vlasništvo u KAP-u.

To je, prema riječima Lukšića, prvi zaključak, a drugi je da Vlada i Elektroprivreda (EPCG) pokušaju naći modalitet koji će obezbijediti održavanje proizvodnje.

„Treći zaključak je da se buduća privatizacija koncipira na bazi dugoročne valorizacije Termoelektrane i Rudnika uglja Pljevlja, uz obavezne investicije u drugi blok, ekološku prihvatljivu preradu glinice i uspostavljanju prearđivačkih kapaciteta.

Četvrti zaključak je da Ministarstvo finansija obezbijedi da ono što će biti posljedice preuzimanja dugova bude sprovedeno tako da što manje opterećuje poreske obveznike“, naveo je Lukšić.

On je kazao da se ne boji da bi jednog dana mogao odgovarati pred sudom zbog odluke o preuzimanju garancija za dugove KAP-a.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *