Moody's bi mogao srezati rejtinge Morgan Stanleyu, UBS-u i Credit Suisseu

Dodajte komentar

Agencija Moody's bi mogla srezati kreditni rejting banka UBS, Credit Suisse Group i Morgan Stanley za čak tri nivoa. Agencija ocjenjuje ukupno 17 banaka i kompanija koje se bave hartijama od vrijednosti, a posluju na međunarodnom tržištu.

Goldman Sachs Group Inc., Deutsche Bank AG, JPMorgan Chase & Co.  i Citigroup Inc. su među onima kojima bi rejting mogao biti snižen za dva nivoa, piše u saopštenju iz Moody'sa, javlja Bloomberg.

Moody's je juče zbog rizika koji proističe iz povezanosti s evropskom dužničkom krizom i bankama snizio rejting Allianz SpA, italijansku podružnicu najvećeg evropskog osiguravatelja Allianza, na A1 s Aa3 uz negativni izgled.

Iz kompanije su potvrdili rejting za Allianz, AXA-u i Avivui njihove podružnice, ali su im promijenili izglede u negativne zbog slabije ekonomije eurozone.
Potencijalno sniženje rejtinga, koje bi moglo povećati troškove zaduživanja, je naljutilo ulagače u obveznice. Oni su se nadali da će nova regulativa i ograničenja trgovanja dugoročno učiniti finansijske kompanije sigurnijima. Troškovi finansiranja za banke širom svijeta su porasli jer problemi s grčik dugovima negativno utiču na tržišta.

“Sljedeće dvije godine će ove banke biti manje robusne nego ranije”, rekao je finansijski analitičar Jim Antos. “Situacija je već teška za bilo koju banku koja mora prikupljati sredstva.. snižavanje rejtinga to čini još težim i skupljim.”

Rejting bi takođe mogao biti snižen za dva stupnja bankama Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole, HSBC Holdings, Macquarie Group Ltd. i Royal Bank of Canada, rekli su iz Moody'sa. Bank of America, Nomura Holdings, Royal Bank of Scotland  i Societe Generale su u skupini čiji bi rejting mogao biti snižen za jedan nivo.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *