Srbija: Plate male, kredit nema ko da vrati

Dodajte komentar

Ukupno 116.000 ili svaki deseti dužnik u bankama više nema novca da redovno otplaćuje kredite. Zbog rasta nezaposlenosti, očekuje se da se ovaj broj poveća.

Sa otplatom kredita na kraju prošle godine kasnilo je tačno 90.433 građana, 10.468 poljoprivrednika i oko 16.000 preduzeća, stoji u izveštaju Kreditnog biroa.

Od marta 2011. ovaj broj je povećan za oko 6.000, od čega se najviše odnosi na fizička lica. Danas svoje obaveze redovno ne izmiruje svaki jedanaesti građanin, sa otplatom kasni svaki četvrti poljoprivrednik i svako peto pravno lice.

Najnoviji podaci govore da problemi sa kašnjenjem u otplati jenjavaju. U odnosu na septembar prošle godine broj problematićnih kredita smanjen je za oko 1.000, ali poznavaoci upozoravaju da bi novi negativan talas neplatiša trebalo očekivati tokom cele godine. Ocena je da će kriza u Evropi značiti i pad tražnje u Srbiji. Praktično, to će za naša preduzeća značiti pad proizvodnje, ali i smanjenje plata i broja radnika.

Petrović ističe da su banke likvidne, da je situacija stabilna, ali da se ne može reći da je dobro.

Prema rečima direktora Direkcije za komercijalne poslove u Unikredit banci Nikole Vuletića, u ovoj godini nivo problematičnih kredita zavisiće isključivo od dešavanja u privredi, odnosno ako firme budu kasnile u otplati kredita, to će se preko plata, preliti i na građane. Sve će zavisiti od likvidnosti preduzeća, objašnjava on i dodaje da se bankarima crvena lampica pali već kada problematični krediti dostignu dva-tri odsto.

I Vladimir Vukotić, predsednik IO “Oportjuniti banke”, očekuje tešku godinu.
„Najviše će biti pogođeni građevinski i trgovinski sektor, ali i sve što ima prizvuk luksuza, poput boljih restorana. To je trend i iz prethodne godine. S druge strane, građanima je najveći problem rast nezaposlenosti, te neredovne plate, uz eventualni rast kursa koji poskupljuje kredite” , kaže Vukotić.

Prema podacima Narodne banke Srbije, učešće problematičnih kredita konstantno raste i dostiglo je 19,3 odsto, s tim štonajviše kašnjenje u otplati beleži privreda – 22,3 odsto, dok među građanima probleme sa kašnjenjem ima njih 8,4 odsto. U klubu 17 evropskih ekonomija u razvoju od Srbije je lošije plasirana samo Litvanija.

izvor: b92.rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *