Prihodi 20 vodećih evropskih klubova premašili 4,4 milijarde eura

Dodajte komentar

Ukupan prihod 20 svjetskih fudbalskih klubova s najvišim prihodima, premašuje 4,4 milijarde eura, što je 3 posto u odnosu na prošlu godinu, objavio je Deloitte u svojem izvještaju Finansijska fudbalska liga.

Vodeći na listi je već sedmu godinu zaredom madridski Real i nedostaje mu samo jedna godina da dostigne osmogodišnju uzastopnu vladavinu Manchester Uniteda na ovoj listi, koja je počela u sezoni  1996./1997., kada je “Deloitteova” lista izašla prvi put.

Barselona je zadržala drugo mjesto s rastom prihoda od 13 posto u odnosu na prošlu godinu. Time je ponovljen uspjeh dva španska kluba koji predvode listu već treću godine za redom.

Na trećem mjestu je Mancester United čiji će neuspješni pokušaj prolaska do eliminacione faze Lige šampiona u 2011./2012. godini, vjerovatno će stvoriti veći jaz u odnosu na njegove španske protivnike.

”Nastavak rasta prihoda 20 vodećih klubova u sezoni  2010./2011. pokazao je otpornost klubova prema recesiji. Vodeći klubovi dokazali su da se zahvaljujući velikoj i lojalnoj navijačkoj bazi, sposobnosti privlačenja televizijskih gledalaca te dobrim odnosima s korporativnim partnerima, mogu nositi s ekonomskim izazovima“ komentariše Dan Jones, partner u “Deloitteovom” Odjeljenju za sport.

Već četvrtu godinu za redom nema promjena u šest vodećih klubova na “Deloitteovoj” listi.  20 vodećih klubova u sezoni  2010./2011. dolazi iz pet evropskih liga, od kojih je šest učesnika Premier lige.

Liverpool je nakon prve sezone bez učestvovanja u Ligi šampiona od sezone 2003./2004. pao za još jednu stepenicu na “Deloitteovoj listi”, zauzevši deveto mjesto. Uprkos zabilježenom velikom rastu prihoda i potpisanoj saradnji s dobavljačem opreme “Warrior Sports”, potreban mu je povratak u evropski fudbal kako bi osigurao plasman među top 10 najvećih na listi.

U tome mu, među ostalim, prijetnju predstavljaju njegovi konkurenti iz engleske Premier lige, Tottenham Hotspur (11. mjesto) i Manchester City (12. mjesto).

„Zahvaljujući dozvoli za izgradnju novog stadiona koju je Tottenham Hotspur nedavno dobio, u kombinaciji s vrhunskom formom koju i dalje pokazuju, očekujemo da će se ovaj klub uskoro naći među deset najvećih na Deloitteovoj Listi. Nema sumnje da će utakmice na novom stadionu doprinijeti porastu prihoda“ kaže Alan Switzer, direktor u Deloitteovom Odjeljenju za sport.

Tottenhamov prvi nastup u Ligi šampiona, u kojem je došao do četvrtfinala, pružio mu je priliku da zauzme 10. mjesto na ovogodišnjoj Listi. No, preskočio ga je Schalke 04, koji je postigao najveći uspjeh na ovogodišnjoj Listi, popevši se sa 16. na 10. mjesto. Schalkeov dramatičan uspon posljedica je kampanje Lige šampiona koja je zapazila klub, koji je u takmičenju došao do polufinala.

Međutim, razočaravajuće 14. mjesto po završetku njemačke Savezne lige u sezoni 2010./2011. te neuspjele kvalifikacije za Ligu šampiona u sezoni 2011./2012. vjerovatno će dovesti do ponovnog pada na ljestvici iduće godine.

Uprkos impresivnom rastu prihoda Manchester Citya, on je na Delotteovom listi pao za jedno mjesto.

„Značajne investicije Manchester City osigurale su njegovo učestvovanje u Ligi šampiona. Desetogodišnje partnerstvo s avio tvrtkom Etihadom, donijet će znatan rast prihoda i pozicionirati  Manchester City među Top 10 na Deloitteovoj listi“ kaže Alan Switzer, direktor u Deloitteovom Odjeljenju  za sport.

Osvrćući se na potencijalne implikacije UEFA-inih Pravila finansijskog fer playa, Rawnsley dodaje:

“Fokus na buduću finansijsku održivost fudbala u Evropi prisutniji je nego ikada ranije u proteklih dvadeset godina. Prema UEFA-inim Pravilima zahtjevaće se da fudbalski klubovi  uravnoteže svoje finansijske izvještaje i osiguraju da  im rashodi u značajnoj mjeri ne premašuju prihode. Ohrabruje što sve više vlasnika fudbalskih klubova razmišlja o razvoju svojih klubova u više smjerova, poput stvaranje prihoda, ulaganje u objekte i razvoj mladih snaga te kontroli svojih rashoda na duži rok.“

izvor: manager.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *