Moody's snizio rejtinge 6 evropskih zemalja

Dodajte komentar

Moody’s Investors Service je snizio rejting šest evropskih zemalja, među njima i Italiji, Španiji, Sloveniji i Portugalu, te promijenio izglede vrhunskog AAA rejtinga za Veliku Britaniju i Francusku u negativan, navodeći kao razlog dužničku krizu.

Španski je rejting snižen na A3 od A1 s negativnim izgledom, italijanski na A3 s A2 s negativnim izgledom, a portugalski na  Ba3 od Ba2 s negativnim izgledom, rekli su iz Moody'sa, prenosi Bloomberg.

“Nesigurnost oko izgleda eurozone da reformira svoj fiskalni i ekonomski okvir” i sredstva koja će im biti dostupna da se nose s krizom, su navedeni kao razlozi za ovaj postupak, rečeno je iz Moody'sa.

Moody’s je takođe promijenio izgled austrijskog Aaa rejtinga u negativan. Malti je rejting snižen na A3 od A2, uz negativan izgled, a rejting Slovenije i Slovačke snižen na A2 s A1, uz negativan izgled.

“Sve lošiji makroekonomski izgledi za Evropu, koi prijete implementaciji programa štednje i strukturalnih reformi nužnih da bi se povećala konkurentnost”, su takođe imali uticaja, piše u saopštenju iz Moody'sa. Ti uzroci će i dalje uticati na povjerenje tržišta, “koje će ostati nestabilno, s visokim potencijalom za nove šokove za uslove finansiranja država i banaka.”

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *