Soroš: Spasite EU ludačke košulje

Dodajte komentar

Američki milijarder Džordž Soroš tvrdi da Angela Merkel “vodi Evropu u porgešnom smeru” i strepi da se ne ponove greške iz krize koja je 1929. pogodila Ameriku.

“Divim se kancelarki Merkel zbog njenih državničkih sposobnosti. Ali, nažalost, ona vodi Evropu u pogrešnom smeru”, kaže on.

Soroš se zauzeo za “podsticanje konjunkture u evropskim zemljama zahvaćenim krizom putem ubrizgavanja novca, umesto da se vlade primoravaju na štednju”.

“U protivnom ćemo ponoviti greške koje su Ameriku 1929. gurnule u veliku krizu. Angela Merkel to ne shvata”, kazao je on.

Soroš ne odobrava ni zamisao o uključivanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u rešavanje krize i dodaje da bi “Evropa morala da bude kadra da sama reši svoje probleme”.

Milijarder i investitor poreklom iz Mađarske kaže i da odluka o odobravanju zajmova za finansijsku pomoć Grčkoj, isključivo uz visoke kamate, nije bila dobra.

“Zato se Grčka danas više ne može spasiti, a ista stvar će se dogoditi Italiji strpamo li je u ludačku košulju naplate strašnih kamata, upozorava on.

Stečaj Grčke podstakao bi, smatra Soroš, prelivanje krize u druge zemlje, zbog čega bi poverenici i špekulanti “nagrnuli na bankovne šaltere u Italiji i Španiji i tada bi se Evropa raspala”. On se ipak nada da će Evropa opet spasiti Atinu i da se takav scenario neće dogoditi.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *