Austrijska vlada dogovorila najveći paket štednje

Dodajte komentar

Austrijska koaliciona vlada, koju čine Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP), dogovorila je najveći paket mjere štednje u istoriji ove zemlje.

Radi se o petogodišnjem planu štednje koji predviđa ukupnu uštedu od 26,5 milijardi evra.

Paket štednje sadrži mjere za smanjenje državne potrošnje i povećanje poreskih prihoda. Tako će kroz nove poreze biti ubrano 7,5 milijardi evra, pokrajine će morati da ostvare uštedu od ukupno 5,2 milijardi evra, a ostatak otpada na uštedu savezne države.

Oko 70 odsto paketa su mjere štednje, a 30 novi porezi. Pošto je 2012. već počela u ovoj godini planirana štednja iznosiće samo pola milijarde evra, dok će svake dalje godine uštede rasti. Posebno velike potencijale za štednju vlada je vidjela u penzijama, gdje namjerava da uštedi 7,3 milijardi evra, i kod državnih službenika 1,5 milijardi evra.

Kada je riječ o državnim službenicima vlada je odredila da narednih godina neće biti povećanja plata, što će uštediti državi 206 miliona evra. Pored toga predviđeno je da mjesta penzionisanih službenika više ne popunjavaju, izuzev kada je riječ o policiji, sudijama, državnim tužiocima i nastavnicima, i finansijskoj policiji.

Mjere predviđaju dalje zatvaranje manjih opštinskih sudova, vojnih bolnica, kao i spajanje pojedinih državnih institucija kao što su državni arhiv i vojno-istorijski muzej. Kada je riječ o penzijama neće biti potpunog zamrzavanja prilagođavanja isplata, već samo jako mala prilagođavanja rastu cijena. Tako će povećanje penzija 2013. iznositi svega jedan odsto, a 2014. samo 0,8 odsto.

Ko ubuduće bude želio da ide u prijevremenu penziju moraće prikazati 40 godina rada, umjesto dosadašnjih 37,5, a invalidska penzija postojaće samo za lica iznad 50 godina, dok će mlađi invalidi morati da se prijavljuju Servisu za zapošljavanje (AMS).

U sektoru zdravlja biće sprovedena reforma, koja treba da najprije bude dogovorena između savezne države, pokrajina i opština. Kada je riječ o finansijskoj podršci države biće ukinute duple I trostruke subvencije, a pojedini projekti izgradnje infrastrukture, na primjer, austrijske željeznice moraće da se “redimenzioniraju”, kako bi bili jeftiniji.

Pored toga ukidaju se i subvencije za dizel za poljoprivrednike i javni prevoz, te se za 50 odsto smanjuju i subvencije za određene vrste štednje.

Što se poreza tiče biće uveden novi porez na rast vrijednosti nekretnina, koji ne pogađa nekretninu u kojoj se živi, već dodatne nekretnine. Takođe biće uveden porez na finansijsku transankciju, kao i do 2016.ograničeni porez solidarnosti za osobe sa višim primanjima – zaposleni sa godišnjim bruto primanjima višim od 186.000 evra, i preduzimači sa dobiti koja je veća od 175.000 evra.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *