Australijsko-novozelandska bankarska grupa otpušta 1 000 radnika

Dodajte komentar

Australijsko-novozelandska bankarska grupa (ANZ), koja je četvrta po veličini banka u Australiji saopštila je da će tokom 2012. godine ukinuti oko 1 000 radnih mjesta.

Australijska banka “Vestpak” nedavno je najavila ukidanje 400 radnih mjesta i analitičari predviđaju da će biti otpušteno nekoliko hiljada radnika u bankama, moguće u Aziji zbog pogoršanja uslova na tržištu i pokušaja australijskih investitora da smanje troškove.

“Mislim da je razumno očekivati da će u bankarskoj industriji biti otpušteno sedam do osam hiljada ljudi. Međutim, prije nego što se zbog toga digne velika prašina, mislim da će većina biti otpuštena u ofšor ograncima”, rekao je analitičar iz kompanije “CLSA benking” Brajan Džonson.

On je dodao da, dok su operacije ANZ u Aziji relativno novi, ne mogu se odbaciti mogućnosti otpuštanja radnika u ofšor ograncima.

Četiri najveće banke u Australiji, među kojima je Nacionalna australijska banka i Banka Komonvelta Australija, zapošljavaju najveći broj radnika u toj zemlji. U svakoj od ovih banaka zaposleno je blizu 40 000 radnika.

Analitičari navode da su otpuštanja u bankarskoj industriji česta pojava zbog uslova tržišta, australijske banke su duže od decenije skoro nesmetano rasle u broju osoblja, sredstava i profitu.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *