Apple ponovo tuži Samsung

Dodajte komentar

Apple je povećao ulog u sve žešćoj globalnoj borbi oko patenata sa Samsungom, okomivši se na njihov najnoviji model koji koristi Googleov popularni Android software, a to bi se moglo odraziti i na ostale proizvođače koji koriste Android, javlja Reuters.

Apple je tražio od federalnog suda u Kaliforniji da blokira Samsungovu prodaju novog Galaxy Nexus pametnog telefona koji koristi najnoviju verziju Androida, koji se zove Ice Cream Sandwich, navodeći da krši četiri patenta među kojima je i nova usluga glasovnog biranja.

Galaxy Nexus, čiju je službenu prezentaciju Samsung odgodio u oktobru zbog smrti Appleovog suosnivača Stevea Jobsa, je prvi telefon koji koristi najnoviju Android platformu, prije nego su je preuzeli proizvođači poput HTC-a i Motorole. Te su dvije firme takođe u sukobu s Appleom oko patenata.

Apple i Samsung su podnijeli barem 30 tužbi jedan protiv drugog. Sukob je započeo u aprilu kada je Apple podnio prvu tužbu tvrdeći da Galaxy modeli južnokorejske kompanije kopiraju njihov iPhone i iPad.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *