Akcije Telekoma biće između 45 i 75 evra

Dodajte komentar

Još nije poznata tačna vrijednost akcija „Telekoma Srbija“ koje će biti podjeljene građanima u narednom periodu.

Izvjesno je jedino da će vrijednost „po glavi“ svakako biti veća od sume koju smo do sada dobili na ime vlasništva u nekoj drugoj kompaniji. Za NIS je to bilo ukupno 2.500 dinara po osobi, za Aerodrom „Nikola Tesla“ po jedna akcija od 600 dinara. Za „Telekom“ je buduća vrijednost akcije još u domenu javne spekulacije i kreće se od 45 do 75 evra, što zavisi od procjene kapitala.

Da bi se odredila vrijednost pojedinačne akcije, prvo skupština akcionara „Telekoma Srbija“ treba da usvoji odluku o visini osnovnog kapitala.
– Slijedi registracija kapitala u Centralnom registru hartija od vrijednosti i Agenciji za privredne registre, zatim usklađivanje kompanijskih akata sa novim zakonom o privrednim društvima i određivanje nominalne vrijednosti akcija. Ovu odluku donose akcionari društva – rečeno je „Novostima“ u „Telekomu Srbija“ uz potvrdu da je očekivani rok za završetak ovih aktivnosti kraj marta.
Inače, pravo na besplatne akcije, osim 4,82 miliona građana, imaju i sadašnji i bivši zaposleni „Telekoma“. Građanima sljeduje 15 odsto akcija, a radnicima 6,52 odsto.

Osim same berze, koja je gladna dobrih vrijednosnih papira, akcijama srpskog teleoperatora raduju se i investitori, pošto je riječ o visokoprofitabilnoj kompaniji, čija bi tržišna vrijednost trebalo sve više da raste. A samim tim da se ubuduće uvećava i cijena njenih akcija.

Građanima će, svakako, svaki dodatni dinar u doba krize dobro doći, a sudeći po dosadašnjem trgovanju akcijama NIS i Aerodroma, većina od 4,82 miliona budućih malih akcionara „Telekoma“ pohrliće da unovči svoje vlasništvo. Jer, više od polovine njih dalo je naloge za prodaju pet akcija NIS i jedne jedine akcije beogradskog Aerodroma. Inače, njima se i dalje intenzivno trguje na Beogradskoj berzi, a sa svakom dobrom informacijom o uspješnom poslovanju cijena akcija se povećava. Akcijama NIS je tokom 2011. ostvaren i najveći promet na Beogradskoj berzi. Aerodrom je na trećem mjestu po veličini prometa.

Procedura kao do sada
Kada je riječ o proceduri za akcije „Telekoma“, biće ista kao i za NIS i Aerodrom: akcije „liježu“ na vlasničke račune građana, koji potom na šalterima pošte mogu da daju, ukoliko žele, i nalog za njihovu prodaju.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *