Wall Street zabilježio najveći dnevni pad u ovoj godini

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u petak berzanski indeksi zabilježili najveći dnevni pad u ovoj godini jer Grčka mora ispuniti još tri uslova prije nego što dobije novi paket međunarodne pomoći, a investitori nisu sigurni da će to uspjeti.

Dow Jones Industrial Average oslabio je 89 bodova, ili 0,69 odsto, na 12.801 bod, dok je S&P 500 pao 0,69 odsto, na 1.342 boda, a Nasdaq indeks 0,80 odsto, na 2.903 boda. Cijele te nedjelje cijene su akcija polagano, ali stabilno rasle jer su se investitori nadali da će Grčka dobiti drugi paket pomoći od 130 milijardi evra i tako izbjeći bankrot.

Ministri finansija evrozone zatražili su juče od Atine da ispuni još tri uslova prije nego što dobije pomoć. Grčka bi vlada morala pronaći dodatne uštede od 325 miliona evra, tamošnji bi parlament u nedjelju trebao prihvatiti sve mjere štednje koje traže Evropska unija i MMF, a lideri tri koalicione stranake na vlasti trebali bi čvrsto obećati da će sve dogovoreno i sprovesti.

Zbog toga se nastavlja neizvjesnost, pa su juče pale cijene akcije u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najveći gubitnik bio rudarski sektor sa padom od 1,8 odsto. U energetskom i finansijskom sektoru cijene su akcija oslabile više od 1 odsto. Pritom je samo jedna od 30 akcija iz Dow Jones indeksa zabilježila rast cijene. “Grčka privreda pada brže nego što se očekivalo, a mjere štednje nisu baš popularne. Uprkos svim naporima, moglo bi doći do bankrota Grčke”, kaže Duncan Richardson, direktor u kompaniji Eaton Vance.

Zbog toga je juče VIX ‘indeks straha’ Čikaške berze opcija porastao 11,6 odsto, što je njegov najveći dnevni skok u tri mjeseca. Loše je na tržište uticao i podatak o padu raspoloženja potrošača u SAD-u sa januarsih 75 na 72,5 bodova. Nisu oduševili ni kvartalni poslovni rezultati kompanija. Uostalom, kao ni u cijeloj dosadašnjoj sezoni objave finansijskih izvještaja.

U posljednjem lanjskom tromjesečju kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile su prosječan rast dobiti za 8,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. No, isključujući Apple, koji je ostvario impresivne rezultate, stopa rasta zarada iznosila je 5,8 odsto, podaci su Thomson Reutersa.

Na suzdržanost investitora ukazuje i mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 6,7 milijardi akcija, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,8 milijardi. U cijeloj ovoj nedjelji Dow Jones indeks pao je 0,5 odsto, dok je S&P 500 oslabio 0,2, a Nasdaq indeks 0,1 odsto.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,73 odsto, na 5.852 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,41 odsto, na 6.692 boda, a pariški CAC 1,51 odsto, na 3.373 boda.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *