Beogradska berza: Nedjeljni komentar 06.02.2012 – 10.02.2012

Dodajte komentar

Nakon velike euforije ulagača koja je podigla domaće tržište akcija više od deset procenata, usledilo je smirivanje tržišta koje je sa sobom donelo i negativnu korekciju indeksa najlikvidnijih akcija, Belex 15.

Ovaj pokazatelj kretanja tržišta oslabio je tokom sedmice pola procenta dok je promet u trgovanju bio slabiji skoro četiri puta u odnosu na nedelju ranije. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 2,3 miliona evra.

Akcije – Ubedljivo najprometnija hartija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 83,9 miliona dinara uz nastavak trenda rasta. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi stizale su početkom sedmice i do nivoa od 675 dinara, da bi optimizam ulagača ipak malo izgubio na snazi u drugoj polovini nedelje. Generalni direktor ove kompanije, Kiril Kravčenko, izjavio je u petak da je NIS, prema nerevidiranim podacima, ostvario neto dobitak od 40,6 milijardi dinara, dok je u 2010. krajnji rezultat iznosio 16,5 milijardi dinara. Tržišna vrednost ove naftne kompanije na kraju sedmice bila je 107,46 milijardi dinara (984,2 miliona evra).

Akcije Imleka (IMLK), čije preuzimanje je najavljeno pre desetak dana, ove sedmice su beležile značajno niži promet, a najave menadžmenta da bi preuzimanje moglo da se protegne na period od tri do šest meseci oborile su ovu hartiju ispod nivoa od 3.000 dinara. Akcije najveće domaće mlekara oslabile su u sedmici 3,5 odsto, a ukupan promet iznosio je 10,5 miliona dinara. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) registrovao je promet od 9,6 miliona dinara, a akcije najveće domaće vazdušne luke ni protekle sedmice nisu padale ispod psihološke granice od 500 dinara. Bečejski Sojaprotein (SJPT) je porastao 2,8 procenata na 582 dinara uz neveliki promet od 3,2 miliona dinara, dok je najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) sa mizernom realizacijom pao na 511 dinara.

U finansijskom sektoru prednjačila je niška AIK banka (AIKB) koja je ostvarila realizaciju od od 55,6 miliona dinara, u najvećoj meri na nivou od 1.700 dinara po akciji. AIK je tokom sedmice fluktuirao u rasponu 1.700-1.830 dinara, ali su veći paketi akcija zatvarani na cenama bližim donjoj granici ovog raspona. Komercijalna banka (KMBN) je oscilirala oko nivoa od 1.700 dinara uz realizaciju od 4,6 miliona dinara dok su novosadska Razvojna banka (MTBN) i Agrobanka (AGBN) bili lideri u rastu vrednosti. Akcije Razvojne banke Vojvodine skočile su čak 41,6 odsto uz neveliki promet, dok se Agrobanka (AGBN), koja posluje pod kontrolom prinudne uprave NBS-a, vinula preko 35 procenata na 2.181 dinar. Ukupan promet u trgovanju akcijama ove poljoprivredne banke iznosio je oko četiri miliona dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su skroman promet od 0,2 miliona evra, dok je najprometnija serija bila A2015 koja je najveći deo prometa ostvarila uz prinosnu stopu od 5,66 procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su dve aukcije državnih dužničkih hartija, a znatno veće interesovanje investitora pobudili su papiri sa kraćim vremenom dospeća. Dvanaestomesečni trezorski zapisi nominalne vrednosti deset milijardi dinara realizovani su sa uspehom od 97,7 odsto, dok je prinosna stopa iznosila 12,59 odsto. Osamnaestomesečne trezorske note nominalne vrednosti deset milijardi dinara beležile su značajno manju tražnju uz prinos od 13 procenata. Realizovano je manje od polovine ukupne emisije.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *