Solana u kolapsu, svi ćute

Dodajte komentar

Dok većinski vlasnici ulcinjske Solane traže međunarodnu banku kod koje bi se kreditno zadužili radi izmirenja povjerilaca i okončanja stečaja, mada se sve čini da Boga mole da je ne nađu, fabrika nepovratno klizi u ćorsokak sa gašenjem, kao jedinim ishodom višegodišnjih poslovnih promašaja, nezakonitog otuđenja imovine i sumnjive privatizacije.

Nekadašnji gigant i simbol kvalitetnog životnog standarda doveden je na rub provalije i ostavljen sam sebi, odnosno većinskim vlasnicima koji ga drže na aparatima, ne vodeći računa i ne pokazajući makar i malo dobre volje da fabriku dignu iz pepela.

Brutalno ubijanje fabrike i njenih kapaciteta, imidža i decenijama sticanog ugleda, nastavlja se i danas pred očima cjelokupne javnosti i, što je posebno zanimljivo, nadležnih državnih službi i tužilaštva, koji još ćute, uprkos svim nepočinstvima zbog kojih je fabrika danas do grla u živom blatu – pumpama u Đeranama, kao i mnogim postrojenjima u fabrici potreban je hitan remont, koncesija na korišćenje vode je izgubljena, radnicima se duguju plate od avgusta.

Nestao i bager

Iz kruga Solane nestao je bager vrijedan 50.000 eura, revolcionarna mašina koja je trebalo da zamijeni lopataše i koja je koštala više 200.000 eura, pretvorena je u staro gvožđe, aktuelni većinski vlasnici nemaju, a prije će biti da neće da daju tri miliona eura da izmire povjerioce, iako je njihova imovina u Ulcinju skoro procijenjena oko 100 puta više, plasman proizvoda nikad gori, hangar sa zalihama i dalje samo do pola pokriven, brojni postupci pred crnogorskim sudovima ne ulivaju nadu u bolje sjutra…

Sve to nije dovoljno policiji i tužilaštvu da uđu fabriku i konačno utvrde ko je sve odgovoran zbog kolapsa.

Klasičan primjer nedostatka volje jeste da se riješi problem sa bagerom koji je “Euronatur” poklonio Solani radi očuvanja staništa u močvarnim predjelima. Bager je iz kruga Solane nestao u decembru 2010, u sred biljela dana, po nalogu, kako je “Vijestima” ranije kazao šef finansijske službe Aleksandar Mitrović, tadašnjeg izvršnog direktora Jelene Aleksić, “ali da o svemu ima malo pisanih tragova”.

“Pisani dokaz postoji samo u računaru sekretarice koja je pisala nalog. Zanimljivo je da ni na kapiji, koju je tada obezbjeđivala firma ’Guardian’, nema dokaza o tome”, napisao je Mitrović u dopisu direktoru Dragiši Rosandiću.

Mitrović je naveo da postoje svjedoci o tome kako je bager iznijet iz Solane. Nakon toga, odbor direktora obratio se policiji sa molbom da pronađe i vrati bager.

“Kontaktirali smo vlasnike ’Euronatura’ koji su nam kazali da nikada nijesu dali saglasnost da se bager iznese iz kruga Solane. Pošto sumnjamo da su bager otuđili nepoznati počinioci, molimo vas da sprovedete istragu, pronađete počinioce, a bager vratite tamo gdje pripada”, navodi se u dopisu odbora direktora policiji, koji je potpisao Bojša Šotra.

Ulcinj nije Ulcinj bez Solane

Rosandić je “Vijestima” kazao da postoje saznanja da je “bager još negdje u Budvi”.

U međuvremenu, “Euronatur” se obratio njemačkoj ambasadi zbog pokretanja međunarodnog spora, dok je Solana angažovala advokatsku kancelariju Vujošević da kroz sudski postupak od nepoznatog “pozajmljivača” vrati bager. I “Ripli” bi pozavidio načinu na koji funkcioniše sistem u najmlađoj državi na svijetu.

Na kraju, i sumnjiva privatizacija, bez obzira iz kojeg ugla ona izgledala legalno, kupljenja za svega 700.000 eura, a nedavno procijenjena na 257 miliiona eura.

Fabrici, koja živi od mora i sunca, danas ne trebaju ni jedno ni drugo. Treba neko, pa kakar to bila i Vlada, da digne glas i da kaže “Ulcinj nije Ulcinj bez Solane”.

Nažalost, i radnici koji se malo ili nimalo pitaju, nijesu jedinstveni – 72 zaposlena pripadaju različitim sindikatima koji su legalni, ali se bore za reprezentativnost.

Za berbu 150.000 eura

Na zalihama soli u dotrajalom hangaru, kazao je Rosandić, ima još oko pet hiljada neprerađene i 1,5 hiljada tona prerađene soli.

“Nedavno smo Crnagoraputu prodali oko hiljadu tona soli za puteve i izašli u suret svim zahtjevima Opštine za potrebnim količinama te soli”, kazao je Rosandić.

On je istakao da bi u pripreme za predstojeću berbu trebalo uložiti minimum 150 hiljada eura.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *