Neočekivani pad dobiti Rio Tinta od 59%

Dodajte komentar

Rio Tinto Group, treća najveća svjetska rudarska kompanija, objavila je pad dobiti za cijelu 2011. od 59  posto zbog jednokratnih troškova povezanih s aluminijskim poslovanjem.

Neto dobit je iznosila 5.8 milijardi dolara, u poređenju s 14,3 milijarde godinu dana ranije, rekli su iz kompanije u saopštenju , javlja Bloomberg. Analitičari u Bloombergovoj anketi su očekivali dobit od 15,6 milijardi.

Rio, koji je prošle godine najavio prodaju 13 rudnika aluminijuma, je na tom poslu izgubio 8,9 milijardi dolara. Prihodi su bili rekordnih 15,5 milijardi dolara, 11 posto veći nego prošle godine, zahvaljujući poslovima sa željeznom rudom, rekli su iz kompanije.

Visoke cijene željezne rude isporučene Kini, najvećem svjetskom kupcu, pomogle su Riu utrostručiti dobit od 2008. Kompanija je juče odobrila trogodišnje produženje poslovanja u zapadnoj Australiji vrijedno 3,4 milijarde dolara, kao dio plana da poveća proizvodnju za više od 50 posto.

„Cijena željezne rude porasla je 28 posto, a povećao se i opseg prodaje”, rekao je UBS-ov analitičar Glyn Lawcock u izvješću prije nego su poslovni rezultati objavljeni.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *