A2A uslovljava upravljanje EPCG rastom cijena struje

Dodajte komentar

Da italijanska kompanija A2A uslovljava buduće upravljanje Elektroprivredom rastom cijena struje, pokazuje to što odugovlači da se izjasni o nacrtu izmjena ugovora za EPCG.

Italijanski partner je tražio prolongiranje izmjena, do kojeg je trebalo da dođe do kraja prošle godine, a na to je obavezivao memorandum o razumijevanju sa Vladom.

Dogovoreno je do prvog aprila da bude potpisan aneks ugovora, kojim će A2A dobiti povoljnije uslove za upravljanje EPCG, jer je odustao od šanse da preuzme većinsko vlasništvo kompanije od 2015.

Struja je vanredno poskupila od 1. januara, nakon što je to traženo zbog skupljeg i povećanog uvoza energije i kupovine uglja. Vladin partner je nezadovoljan nivoom cijena, što dokazuje da će ubrzo ispostaviti novi zahtjev o poskupljenju.

Prema pravilima Regulatorne agencije za energetiku, Elektroprivreda je obavezna da do 29. februara dostavi zahtjev na osnovu kojih će RAE da utvrdi cijene koje će važiti od 1. jula. One će podrazumijevati troškove energetskih kompanija koje regulator dozvoli da se prebiju preko računa za struju, na osnovu dozvoljenog prihoda za trogodišnji period.

Italijanska kompanija će, prema nezvaničnim informacijama, nastaviti da usporava dogovor o izmjenama ugovora, dok ne vidi kako će RAE po prijemu zahtjeva reagovati i kako će ga u početnoj fazi ocijeniti.

U Vladi su odgovorili da čekaju italijansku stranu da se izjasni na ponuđene izmjene ugovora.

Spekuliše se da A2A traži način da izađe iz Elektroprivrede

Iz A2A zvanično ne otkrivaju razloge usporavanja pregovora, čije su odlaganje inače tražili zbog novih pravila za izračunavanje cijena, koja važe od početka godine.

Đuzepe Marijano, iz službe za odnose sa javnošću A2A u Milanu “Vijestima” je saopštio da “vezano za učešće u EPCG, A2A ima namjeru da poštuje uslove dogovorene memorandumom razumijevanja potpisanim sa Vladom Crne Gore 4. avgusta”.

Upitan da li je tačno da planiraju “izlaznu strategiju”, odnosno da traže način da se povuku iz Elektroprivrede, Marijano je odgovorio da se neće povlačiti “pod uslovom da im budu zagarantovane mogućnosti za industrijski razvoj kompanije”.

Italijanska kompanija teško sada može da izađe iz EPCG, s obzirom da preko 400 miliona eura, koliko je platila manjinski paket akcija i upravljačku poziciju u crnogorskoj kompaniji, ne može da vrati u opštoj lošijoj finansijskoj situaciji.

Odavno se spekuliše da A2A traži način da izađe iz Elektroprivrede, što se tumači i jednom vrstom uslovljavanja u cilju da dobiju konstantno povećanje cijena. Metodologije RAE i najavljuju stalni rast cijena domaće struje.

A2A dvije godine upravlja EPCG. Novac od dokapitalizacije kompanije vrijedne 96 miliona eura, od oktobra 2009. Vladin partner nije trošio za kapitalna ulaganja, već ih ustupio da “obrće” uglavnom Prva banka.

Dok je partner čuvao likvidnost banke koju kontrolišu braća Aco i Milo Đukanović, čiji je i EPCG akcionar, projekti modernizacije su kasnili. Glavni izgovor Italijana za neulaganje je nezadvoljstvo povratom na investicije kojim se opterećuju cijene.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *